Σημαντική ενημέρωση αναφορικά με επισκέψεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Δημοκρατίας

Σημαντική ενημέρωση αναφορικά με επισκέψεις στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Δημοκρατίας

Συνεπεία της παράνομης Τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974, το 36% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει υπό κατοχή από τον Τουρκικό στρατό (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά, εδώ). Ως αποτέλεσμα αυτού, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη στο νησί, δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές της επικράτειάς της.

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Κύπρο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λεγόμενη «τδβΚ», η αποσχιστική οντότητα που μονομερώς ανακηρύχθηκε από το κατοχικό καθεστώς, έχει καταδικαστεί ως παράνομη και κηρύχθηκε άκυρη από τη διεθνή κοινότητα μέσω των ψηφισμάτων 541/83 και 550/84 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επί του παρόντος, και υπό την επιφύλαξη τυχόν προσωρινών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία COVID19, υπάρχει η δυνατότητα ξένοι επισκέπτες στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι η διαμονή σε ακίνητα που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν από τον Τουρκικό στρατό κατοχής να τα εγκαταλείψουν, περιλαμβανομένων ξενοδοχείων στην κατεχόμενη περιοχή που τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης, θα σας έθετε σε κίνδυνο πιθανής νομικής δράσης εναντίον σας εκ μέρους των ιδιοκτητών.

Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω οποιουδήποτε παράνομου αεροδρομίου ή λιμένα στα κατεχόμενα, που έχει κηρυχθεί κλειστός σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζουν το εθνικό δίκαιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαιωθείτε ότι θα ταξιδέψετε μέσω των νομίμων σημείων εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες του νόμου.

Τα νόμιμα σημεία εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι τα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου και τα λιμάνια της Λάρνακας, της Λεμεσού, του Λατσιού και της Πάφου τα οποία βρίσκονται στην περιοχή που τελεί υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η είσοδος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω οποιουδήποτε άλλου λιμένα ή αεροδρομίου σε περιοχή της Κύπρου στην οποία η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο (κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή) είναι παράνομη.