Γενικός Διευθυντής

Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου

[Διορίστηκε Γενικός Διευθυντής την 1 Απριλίου 2020]

Ο Πρέσβης Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 29 Ιουνίου 1963.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου στη Λευκωσία και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Ιστορία της Αμερικάνικης Κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximillian University, Μόναχο, Γερμανία.  Έκανε Διατριβή με θέμα:  “H ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και οι επιπτώσεις στην εξωτερική της πολιτική”.

Από το 1989, ο Πρέσβης Κορνηλίου είναι μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Έχει  υπηρετήσει στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Γερμανία, ως Διευθυντής του Γραφείου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, ως Αν. Μόνιμος Αντιπρόσωπος  στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες, ως Πρέσβης στην Αυστρία με παράλληλη διαπίστευση στην Κροατία, Λίχνενσταϊν, Σλοβακία, Σλοβενία, OSCE, IAEA, UNIDO, CTBT και UN Office στη Βιέννη, ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, ως Πρέσβης στη Γαλλία με παράλληλη διαπίστευση σε Ανδόρα, Μονακό και UNESCO, και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Ιούλιος-Δεκέμβριο 2012).  Έχει επίσης υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και ως  Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.  

Ο Πρέσβης Κορνηλίου έχει τιμηθεί με παράσημα από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, Σλοβενίας, Αυστρίας, Κροατίας και Αγίας Έδρας.  Του απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Σερβίας.

Είναι νυμφευμένος με την Ξένια Νικολαῒδου και έχουν μία θυγατέρα, την Μαρία.