Γενικός Διευθυντής

Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου

[Διορίστηκε Γενικός Διευθυντής την 1 Απριλίου 2020]

Ο Πρέσβυς Κορνήλιος Σ. Κορνηλίου γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 29 Ιουνίου 1963.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου το 1981.  Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες (M.A), Φιλοσοφία και Ιστορία της Αμερικάνικης Κουλτούρας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ludwig-Maximillians-Universitaet, στη Γερμανία.  Έκανε Διατριβή με θέμα  “Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και οι επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική και εσωτερικά ”.

Το 1989 ο Κορνηλίου εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, ως Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αυστρία και Γαλλία και διετέλεσε ως Διευθυντής του Γραφείου Γενικού Διευθυντή και του Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών. Υπηρέτησε ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΑΣΕ, στην ΟΥΝΕΣΚΟ καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Διετέλεσε επίσης ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και είχε εκλεγεί ως Αντιπρόεδρος της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Σχέσεις με τη Φιλοξενούσα Χώρα.

Τον Απρίλιο 2019 διορίστηκε Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θέση στην οποία παρέμεινει μέχρι τον διορισμό του στη θέση Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για την προσφορά του, ο Κορνηλίου έχει τιμηθεί με παράσημα από τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, Σλοβενίας, Αυστρίας, Κροατίας και Αγίας Έδρας. Του απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Σερβίας.

Είναι νυμφευμένος με την  Ξένια Νικολαϊδου και έχει μία κόρη, την Μαρία.