Ιστορία

Η ιστορία του Υπουργείου Εξωτερικών και της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κύπρου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα τελευταία 60 χρόνια, από την Ανεξαρτησία, το Υπουργείο Εξωτερικών και η μεγάλη οικογένεια ανθρώπων που εργάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Αποστολές της Κύπρου στο εξωτερικό, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κράτους και για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Επιθετικότητα που εκδηλώθηκε πιο πρόδηλα με τη μορφή της παράνομης εισβολής το 1974 και επακόλουθης κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα – που συνεχίζεται μέχρι σήμερα - του 37% περίπου του εδάφους της Δημοκρατίας.

Πέρα από αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε ενεργά και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη όλων των σημαντικών οροσήμων στις εξωτερικές σχέσεις της 60ετούς ιστορίας της Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, η Κύπρος στις μέρες μας είναι ένα σύγχρονο, δυναμικό Κράτος, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, που συνεργάζεται στενά με όλες τις γειτονικές χώρες στη βάση μιας θετικής ατζέντας, για την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου, της σταθερότητας και της συνεργασίας, ως του μόνου τρόπου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του Υπουργείου, συνιστούμε όπως περιηγηθείτε διαδικτυακά, πιο κάτω, τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Το Υπουργείο Εξωτερικών δια μέσου των ετών", που εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, και είναι αφιερωμένη στη δράση και το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήσετε, επιλέγοντας ανάλογα πιο κάτω, το αφιέρωμα της τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ 'Χρονογράφημα' στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη δράση του κατά τα πρώτα 60 χρόνια από τη σύσταση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 1960. Το ντοκυμαντέρ, διάρκειας 30 λεπτών, προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 27 Νοεμβρίου 2020.