Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Card image cap


ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης φιλοδοξεί να ανοίξει νέο χώρο για συζήτηση με τους πολίτες επί των προκλήσεων και των προτεραιοτήτων της Ευρώπης. Είναι μια άσκηση εστιασμένη στους πολίτες, από τη βάση προς την κορυφή, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να εκφράζουν την άποψή τους σχετικά με το τι αναμένουν από την ΕΕ. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συζητήσεις σε ολόκληρη την Ένωση, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσω μιας διαδραστικής πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας.

Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli, εκ μέρους του Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κ. António Costa, και η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, υπέγραψαν Κοινή Δήλωση σε πανηγυρική τελετή που έλαβε χώρα στην αίθουσα Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 10 Μαρτίου 2021. Οι εργασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ξεκίνησαν στις 9 Μαΐου 2021, Ημέρα της Ευρώπης, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η Διάσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα μέχρι την άνοιξη 2022.

Η Διάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, τα οποία εκπροσωπούνται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ενεργούν ως Κοινή Προεδρία της Διάσκεψης. Την Κοινή Προεδρία στηρίζει Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συμπροεδρεύεται από τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Κάθε πολίτης δύναται να συμμετέχει στη συζήτηση υποβάλλοντας ιδέες, αλλά και διοργανώνοντας εκδηλώσεις. Πληροφορίες για τη συμμετοχή στη Διάσκεψη και τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο Συνοπτικό Οδηγό για συμμετοχή και διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που έχει ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για πληρέστερη ενημέρωση συνιστούμε όπως δείτε την Κοινή Δήλωση σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ή/και επισκφθείτε την Ψηφιακή πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ για την εναρκτήρια εκδήλωση που συνδιοργαθώθηκε την 1η Ιουνίου 2021 από τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου στην Κύπρο και με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η οποία σηματοδότησε την έναρξη της εθνικής δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη Διάσκεψη.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση σε μαγνητοσκόπηση πιο κάτω.