Διαπίστωση γνησιότητας / εντοπισμός πλαστών εγγράφων

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Δράση Συγχρηματοδοτούμενη από το  
  ΤΑΜΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  
  Αλληλεγγύη, Πρόοδος, Ευημερία  

 

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εναρμόνιση με το κεκτημένο Schengen, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει υλοποιήσει το έργο που αφορά την «Αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη διαπίστωση της γνησιότητας εγγράφων ή και εντοπισμό πλαστών εγγράφων κατά την έκδοση θεωρήσεων εισόδου μικρής διάρκειας».

Στοιχεία έργου
Κόστος - €527.800
Χρηματοδότηση: 90% από Ευρωπαϊκούς πόρους και 10% από Εθνικούς πόρους
Υπογραφή Συμφωνίας Κατανόησης – 12/07/2018

Περιγραφή έργου – Προσδιορισμός στόχων
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΚΔ να ενταχθεί στο χώρο του Schengen μέσω της πλήρους συμμόρφωσης με το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της κοινής πολιτικής θεώρησης εισόδου για θεωρήσεις μικρής διάρκειας. Το κύριο παραδοτέο του έργου είναι η αγορά εξοπλισμού εξέτασης και διαπίστωσης γνησιότητας εγγράφων, για χρήση από τα Προξενικά Τμήματα των Διπλωματικών Αποστολών της ΚΔ κατά τη διάρκεια της εξέτασης των εγγράφων που υποβάλλονται για την έκδοση θεωρήσεων εισόδου μικρής διάρκειας, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας τους για εντοπισμό πλαστών εγγράφων.

Τα Προξενικά Τμήματα των Διπλωματικών Αποστολών της ΚΔ καλούνται καθημερινά να ανταπεξέλθουν σε μεγάλο όγκο εργασίας όσον αφορά τον έλεγχο γνησιότητας των εγγράφων που υποβάλλονται για έκδοση θεωρήσεων εισόδου μικρής διάρκειας και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου μέσω της ενίσχυση τους με απαραίτητο εξοπλισμό.
Η υλοποίηση του έργου συνέτεινε στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Προξενικών Τμημάτων της ΚΔ και τον ποιοτικότερο έλεγχο της γνησιότητας των εγγράφων που υποβάλλονται στα Προξενικά Τμήματα για έκδοση θεωρήσεων εισόδου μικρής διάρκειας. Η απόκτηση εξοπλισμού εξέτασης και διαπίστωσης γνησιότητας εγγράφων από τα Προξενικά Τμήματα καθιστά πιο αποδοτική τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου μικρής διάρκειας.

Οι ενέργειες του έργου που συγχρηματοδοτήθηκε, υλοποιήθηκαν σε δύο φάσεις και είναι οι ακόλουθες:

1. Η Αγορά, Εκπαίδευση στην εγκατάσταση και στην Χρήση και 2 Χρόνια Εγγύηση Εξοπλισμού Εξέτασης και Διαπίστωσης Γνησιότητας Εγγράφων και Σχετικού Λογισμικού στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε Προξενικά Τμήματα (Διπλωματικές Αποστολές) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Στην πρώτη φάση, συγχρηματοδοτήθηκαν τα έξοδα μεταφοράς του εξοπλισμού στις Διπλωματικές Αποστολές (+ΥΠΕΞ) οι οποίες καθορίστηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών ως αυτές που, κατά τη διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου μικρής διάρκειας, θα αξιοποιήσουν καλύτερα τον πιο πάνω εξοπλισμό προς όφελος της ΚΔ. Το Υπουργείο Εξωτερικών καθόρισε τις ακόλουθες 21 Διπλωματικές Αποστολές οι οποίες προμηθεύτηκαν τον πιο πάνω εξοπλισμό: (Μόσχα, Βηρυτό, Αμμάν, Τεχεράνη, Αμπού Ντάμπι, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο, Πρετόρια, Πεκίνο, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Νέο Δελχί, Ραμάλα, Κουβέιτ, Αικατερινούπολη, Μουσκάτ, Ντόχα, Κάιρο, Ριάντ, Σαμάρα, Κούβα).
3. Επίσης, συγχρηματοδοτήθηκαν τα έξοδα Διακίνησης και διαμονής των Λειτουργών που σχετίζονται με τις πιο πάνω Διπλωματικές Αποστολές, οι οποίοι μετέβηκαν στην Κύπρο (Υπουργείο Εξωτερικών) για εκπαίδευση στην χρήση του πιο πάνω εξοπλισμού.
4. Στη δεύτερη φάση, έγινε η αγορά 8 τεμαχίων / εξοπλισμού για τις διπλωματικές αποστολές της Αθήνας, Κρασνοντάρ, Οτάβα, Καμπέρα, Δουβλίνο, Ουάσινγκτον, και Λιμάνι Λεμεσού, Αεροδρόμιο Πάφου (σημεία εισόδου έκδοσης θεωρήσεων) και συμπεριλάμβανε την αγορά, εκπαίδευση στην εγκατάσταση και χρήση του εξοπλισμού.
5. Και στην δεύτερη φάση, συγχρηματοδοτήθηκαν τα έξοδα Διακίνησης και διαμονής των Λειτουργών οι οποίοι μετέβηκαν στην Κύπρο (Υπουργείο Εξωτερικών) για εκπαίδευση στην χρήση του πιο πάνω εξοπλισμού.

Λευκωσία,
30/08/2021