Χώρες των οποίων οι πολίτες χρειάζεται να κατέχουν θεώρηση εισόδου για είσοδο στη Δημοκρατία

Οι ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, καθώς και οι κάτοχοι διαβατηρίων των χωρών που αναφέρονται ξεχωριστά παρακάτω, ΔΕΝ απαιτείται να διαθέτουν θεώρηση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία:

    • Κάτοχοι διπλωματικών διαβατηρίων της Αλβανίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και του Κατάρ.
  •  
    • Κάτοχοι διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων της Αρμενίας, της Κίνας, της Κόστα Ρίκα, της Γεωργίας, του Ιράν, της Ιορδανίας, του Καζακστάν, της Μογγολίας, της Μολδαβίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Σερβίας, των Σεϋχελλών και της Ουκρανίας.
    • Κάτοχοι διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων της Αιγύπτου, του Κουβέιτ, του Λιβάνου, του Μαρόκου, του Ομάν, της Συρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
    • Κάτοχοι διπλωματικών, επίσημων και υπηρεσιακών διαβατηρίων της Κολομβίας, της Κούβας, της Ινδίας, του Μεξικού, του Παναμά, των Νησιών Μάρσαλ, του Τουβαλού, του Κιριμπάτι, του Περού, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τόνγκα, του Παλάου, της Αγίας Λουκίας, της Δομινίκας, της Γρενάδας, του Αγίου Βικέντιου και Γρεναδίνες, το Βανουάτου, της Σαμόα και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
    • Κάτοχοι διπλωματικών ή επίσημων διαβατηρίων της Σοσιαλλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν και του Βασιλείου του Μπαχρέιν.
    • Κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων της Αλβανίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Μολδαβίας.
    • Όλα τα μέλη του πληρώματος πτήσης που διαθέτουν άδεια μέλους πληρώματος πτήσης ή πιστοποιητικό μέλους πληρώματος που εκδίδεται βάσει της σύμβασης του Σικάγου.
    • Το πλήρωμα πτήσης και οι συνοδοί σε πτήσεις έκτακτης ανάγκης ή διάσωσης και άλλοι βοηθοί σε περίπτωση καταστροφής ή ατυχήματος.
    • Το πολιτικό πλήρωμα πλοίων.
    • Κάτοχοι laissez-passer των Ηνωμένων Εθνών.
    • Κάτοχοι laissez-passer του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    • Οι κάτοχοι έγκυρης διπλής ή πολλαπλής εισόδου θεώρησης Σένγκεν ή Βουλγαρικής, Κροατικής και Ρουμανικής εθνικής θεώρησης, καθώς και αδειών διαμονής που έχουν εκδοθεί από κράτη μέλη του Σένγκεν ή από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, δεν απαιτείται να διαθέτουν θεώρηση βραχείας διαμονής για να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Αυτή η διάταξη δεν ισχύει για τους πολίτες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν που πρέπει να ακολουθούν την τακτική διαδικασία έκδοσης βίζας. [Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει τις διατάξεις της απόφασης αριθ. 565/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για την εισαγωγή ενός απλουστευμένου καθεστώτος ελέγχου των προσώπων στα εξωτερικά σύνορα βάσει της μονομερούς αναγνώρισης από την Κύπρο καθώς και από τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία ορισμένων εγγράφων ισοδύναμων με τις εθνικές τους θεωρήσεις για διέλευση μέσω ή για πρόθεση διαμονής στο έδαφός τους που δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών].
    • Οι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν εκδοθεί σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες βάσει της Σύμβασης για το Καθεστώς του Πρόσφυγα της 28ης Ιουλίου 1951, δεν απαιτείται να εξασφαλίσουν θεώρηση εισόδου στην Κύπρο, εάν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα έχουν εκδοθεί από κράτος μέλος του Σένγκεν ή από Κράτος που αναφέρεται στο Παράρτημα II του κανονισμού 539/2001 του Συμβουλίου σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του.
    • Οι κάτοχοι ταξιδιωτικών εγγράφων που εκδίδονται σε ανιθαγενείς βάσει της Σύμβασης για το Καθεστώς των Ανιθαγενών της 28ης Σεπτεμβρίου 1954, δεν απαιτείται να εξασφαλίσουν θεώρηση εάν τα έγγραφα έχουν εκδοθεί από Κράτος Μέλος του Σένγκεν και οι κάτοχοι αυτών των εγγράφων διαμένουν σε αυτό το Κράτος Μέλος.
    • Όλα τα άτομα που διαθέτουν άδεια εργασίας ή άδεια εισόδου που έχει εκδοθεί από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
    • Όλα τα πρόσωπα που διαθέτουν μόνιμη ή προσωρινή άδεια διαμονής που εκδίδεται από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
    • Πολίτες όλων των Κρατών Μελών της ΕΕ, καθώς και της Ελβετίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, σύμφωνα με τον παρακάτω κατάλογο (μπορούν επίσης να εισέλθουν στην Κύπρο με την ταυτότητά τους, εφόσον φέρει τη φωτογραφία τους).

 

Κατάλογος χωρών των οποίων οι υπήκοοι ΔΕΝ απαιτείται να εξασφαλίσουν θεώρηση για διαμονή έως 90 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι καλή τη πίστει επισκέπτες:

  1. ΑΛΒΑΝΙΑ*
  2. ΑΝΔΟΡΡΑ
  3. ΑΝΤΙΓΚΟΥΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΤΑ
  4. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  5. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  6. ΑΥΣΤΡΙΑ
  7. ΜΠΑΧΑΜΕΣ
  8. ΜΠΑΡΜΠΕΙΝΤΟΣ
  9. ΒΕΛΓΙΟ
  10. ΜΠΕΡΜΟΥΔΑ
  11. ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ*
  12. ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  13. ΜΠΡΟΥΝΕΙ ΝΤΑΡΟΥΣΑΛΑΜ
  14. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  15. ΚΑΝΑΔΑΣ
  16. ΧΙΛΗ
  17. ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  18. ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
  19. ΚΡΟΑΤΙΑ
  20. ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  21. ΔΑΝΙΑ
  22. ΔΟΜΙΝΙΚA
  23. ΕΣΘΟΝΙΑ
  24. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  25. ΓΑΛΛΙΑ
  26. ΓΕΩΡΓΙΑ*
  27. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  28. ΕΛΛΑΔΑ
  29. ΓΡΕΝΑΔΑ
  30. ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
  31. ΑΓΙΑ ΕΔΡΑ
  32. ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  33. ΙΣΛΑΝΔΙΑ
  34. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  35. ΙΣΡΑΗΛ
  36. ΙΤΑΛΙΑ
  37. ΙΑΠΩΝΙΑ
  38. ΚΙΡΙΜΠΑΤΗ
  39. ΛΕΤΟΝΙΑ
  40. ΛΙΧΤΕΝΣΤΑINΝ
  41. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
  42. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  43. ΜΑΛΑΙΣΙΑ
  44. ΜΑΛΤΑ
  45. ΝΗΣΙΑ ΜΑΡΣΑΛ
  46. ​​ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ
  47. MΕΞΙΚΟ
  48. ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ
  49. ΜΟΛΔΑΒΙΑ*
  50. ΜΟΝΑΚΟ
  51. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ*
  52. ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ
  53. ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
  54. ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
  55. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  56. ΟΝΔΟΥΡΑΣ
  57. ΠΑΛΑΟΥ
  58. ΠΑΝΑΜΑΣ
  59. ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
  60. ΠΕΡΟΥ
  61. ΠΟΛΩΝΙΑ
  62. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  63. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ*
  64. ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  65. ΣΑΜΟΑ
  66. ΑΓΙΑ ΛΟΥΚΙΑ
  67. ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΝΕΒΙΣ
  68. ΑΓΙΟΣ ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΓΡΕΝΑΔΙΝΕΣ
  69. ΣΑΛΒΑΔΟΡ
  70. ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
  71. ΣΕΡΒΙΑ*
  72. ΣΕΥΧΕΛΕΣ
  73. ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
  74. ΣΛΟΒΑΚΙΑ
  75. ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  76. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
  77. ΙΣΠΑΝΙΑ
  78. ΣΟΥΗΔΙΑ
  79. ΕΛΒΕΤΙΑ
  80. ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
  81. ΤΟΝΓΚΑ
  82. ΤΡΙΝΙΔΑΔ ΚΑΙ ΤΟΜΠΑΓΚΟ
  83. ΟΥΚΡΑΝΙΑ *
  84. ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
  85. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
  86. ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  87. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
  88. ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

*Μόνο για κατόχους βιομετρικών διαβατηρίων

 

  • Ειδικές διοικητικές περιφέρειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας:

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ S.A.R.

ΜΑΚΑΟ S.A.R

 

  • Βρετανοί πολίτες που δεν είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για σκοπούς του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Βρετανοί υπήκοοι (στο εξωτερικό)

Βρετανοί πολίτες υπερπόντιων εδαφών (BOTC)

Βρετανοί υπερπόντιοι πολίτες (BOC)

Άτομα υπό Βρετανική Προστασία (BPP)

Βρετανοί πολίτες (BS)

 

  • Οντότητες και εδαφικές αρχές που δεν αναγνωρίζονται ως κράτη από τουλάχιστον ένα κράτος μέλος της ΕΕ:

ΤΑΪΒΑΝ

KΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ*

*Όλες οι αναφορές στον όρο αυτό γίνονται σύμφωνα με τη διαχρονική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το καθεστώς του Κοσόβου και είναι συμβατές με το Ψήφισμα 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης του 2010 για τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.