8 Μαΐου 2022 - Μήνυμα ΥΠΕΞ κ. Κασουλίδη για την μέρα της ΕυρώπηςΗμέρα της Ευρώπης – Μήνυμα Υπουργού Εξωτερικών

Ο Ρόμπερτ Σουμάν οραματίστηκε μια ενωμένη, ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη. Πριν από 72 χρόνια στις 9 Μαΐου έθεσε τα θεμέλια για την οικονομική και πολιτική κοινότητα που σήμερα γνωρίζουμε ως την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ιστορική πράξη έχει διαμορφώσει την πορεία της Ευρωπαϊκής ιστορίας περιλαμβανομένης και της Κύπρου, επανακαθορίζοντας της θέση της Ευρώπης στον κόσμο

Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται την Ενωμένη Ευρώπη περισσότερο από ποτέ καθώς η ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και απειλές.

Η επιστροφή του πολέμου στο έδαφος της Ευρώπης έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για ενότητα, συντονισμό και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν, μεταξύ άλλων η αφοσίωση μας στο διεθνές δίκαιο και ένα διεθνές σύστημα που θα εδράζεται στις κοινές μας αρχές και αξίες.

Εμείς οι Κύπριοι αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία μας. Είναι καθήκον μας να δουλέψουμε μαζί με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Με την ευκαιρία της Μέρας της Ευρώπης, η Κυπριακή Δημοκρατία ενώνει τη φωνή της με όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια για να εορτάσει το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.