Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου στην τελετή έπαρσης της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ημέρα της Ευρώπης στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία στις 09 Μαΐου 2023
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην Πλατεία Ελευθερίας για να γιορτάσουμε μαζί την Ημέρα της Ευρώπης, μια επέτειο με έντονο συμβολικό πρόσημο.
Σαν σήμερα, το 1950, θεμελιώθηκαν οι βάσεις του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η «Διακήρυξη Schumann» αποτέλεσε την αφετηρία αλλά και την πυξίδα για την αναδιαμόρφωση της Ευρώπης. Οραματιστές, όπως ο Robert Schumann και ο Jean Monnett, έθεσαν τις βάσεις για αυτό το οποίο σήμερα εμείς απολαμβάνουμε. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υλοποιήσιμο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών που μόλις πέντε χρόνια πριν βρίσκονταν σε πόλεμο. Πέτυχαν εκεί που άλλες προσπάθειες στο παρελθόν είχαν αποτύχει. Προσπάθειες όπως το Φόρουμ Πανευρωπαϊκής Ένωσης του Κόμη Kalergi το 1923, το σχέδιο Bryand το 1929 και το Μνημόνιο του Alexis Léger το 1930.
Αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν για δύο λόγους. Αφ’ ενός γιατί έλαβαν χώρα σε μία περίοδο όπου υπερίσχυαν ο σοβινισμός και ο εθνικισμός. Αφ’ ετέρου, υπήρξαν ιδιαίτερα φιλόδοξες. Οι Monnet και Schumann κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την αναγκαιότητα για έναν Ευρωπαϊκό συνεταιρισμό σε στάδια. Υπήρξαν συντηρητικοί και ταυτόχρονα ακολουθούσαν ένα μεγαλεπήβολο όραμα. Μετέτρεψαν αυτή την φαινομενική αντίφαση σε εργαλείο επιτυχίας. Κατάφεραν να συζεύξουν τον ρεαλισμό με το όραμα. Έκαναν δε τη στιγμή, μέλλον. Από το παράδειγμά τους αναφύεται η πραγματική έννοια της ηγεσίας.
Η σταδιακή ενοποίηση των τομέων της οικονομίας και της κρίσιμης παραγωγής, δημιούργησε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είχαν ως θεμέλιο, κοινές αξίες όπως τη Δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την ελευθερία και τη συνεργασία, με τη δέουσα πάντοτε ρεαλιστική προσέγγιση και απόδοση σημασίας στις αγορές και στην οικονομία.
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το σημαντικότερο στρατηγικό επίτευγμα για τον τόπο μας.
Σήμερα εορτάζουμε αυτή μας τη συμμετοχή. Οφείλουμε, όμως, να μην θεωρούμε ότι αυτό το επίτευγμα είναι δεδομένο ή ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα.
Αντιμετωπίζουμε κρίσεις, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις. Είχαμε για παράδειγμα την κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού και το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουμε την τεράστια κρίση που προκύπτει από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χρειάζεται μια συνεχής επιτήρηση του τι ακριβώς συμβαίνει. Χρειάζεται προσήλωση στις αξίες της ΕΕ και να μην θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.
Η ΕΕ μάς προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που παίρνει από εμάς. Προσφέρει στην καθημερινότητα των πολιτών, σε τομείς όπως η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Κράτος Δικαίου και την έμφυλη ισότητα, την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την πράσινη ενέργεια και τη ψηφιακή μετάβαση.
Το Κυπριακό αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης. Η επανένωση του τόπου μας περνά μέσα από την ΕΕ. Αυτός είναι ο στόχος μας και η ΕΕ μπορεί να συνδράμει καταλυτικά.
Τέλος, όλοι μας πρέπει να εμπεδώσουμε το επάναγκες της συμπληρωματικής αξίας της διττής μας ταυτότητας, αυτής του Κύπριου-Ευρωπαίου πολίτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε τόσο ως πολίτες όσο και ως κράτος μέλος να συμμετέχουμε ενεργά, εποικοδομητικά και παραγωγικά στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανέφερε η Διακήρυξη Schumann: «Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διά μίας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα. Θα δημιουργηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια ντε φάκτο αλληλεγγύη».
Τα νέα αυτά επιτεύγματα και η αλληλεγγύη αποτελούν το καθήκον μας.
09 Μαΐου 2023