10 Δεκ. 2021 - Χαιρετισμός Υπ. Εξωτερικών στην Τελετή Απονομής του Βραβείου "Στέλλα Σουλιώτη"



Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά την Τελετή Απονομής του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη»

Λευκωσία, 10 Δεκεμβρίου 2021

 

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητοί Φίλοι, 

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την Τελετή Απονομής του πρώτου ετήσιου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που φέρει το όνομα, τιμής ένεκεν, μια εξέχουσας φυσιογνωμίας της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας, της αείμνηστης Στέλλας Σουλιώτη. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα.

Η ημέρα που επιλέγηκε για τη σημαίνουσα αυτή εκδήλωση δεν είναι τυχαία. Όπως έχει ήδη αναφέρει η αγαπητή Μαρία, η 10η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς πριν από ακριβώς 73 χρόνια, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται ανά το παγκόσμιο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σημαντικά κενά και αδυναμίες στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ― συνήθως εκεί όπου προκύπτουν πόλεμοι και συρράξεις ― παρατηρούνται δυστυχώς οπισθοδρομήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελευταία διετία υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, λόγω των καινοφανών προκλήσεων που δημιουργεί η πανδημία. Σε αυτό το διάστημα, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρατηρήθηκαν ανά το παγκόσμιο φαινόμενα αύξησης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αντιμετώπισαν πιο έντονα απ’ ότι προηγουμένως τις συνέπειες της προκατάληψης και του στιγματισμού.

Η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε παράλληλα, με πιο επιτακτικό τρόπο από ποτέ, την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, και όχι μόνο, εργάζεται όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στηρίζοντας ενεργά πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της πανδημίας, με άξονα, επίσης, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,  η Κύπρος προχώρησε, ανάμεσα σε άλλα, σε αύξηση εθελοντικών συνεισφορών και στήριξη προγραμμάτων, σε συνεργασία κυρίως με χώρες της περιοχής αλλά και με διεθνείς οργανισμούς, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη σταθερή προσήλωσή της στην πολυμέρεια, καθώς και στην οικουμενικότητα και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση των δράσεων της χώρας μας προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο μας, κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προχώρησε τον περασμένο Μάιο στη υποβολή σχετικής πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για θέσπιση του «Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», υλοποιώντας με τον τρόπο αυτό την εξαγγελία που είχε γίνει πριν από ένα ακριβώς χρόνο.

Στη βάση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε στις 2 Ιουνίου, συστάθηκε η σχετική Επιτροπή Αξιολόγησης και προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός, τα αποτελέσματα του οποίου θα γνωρίζουμε όλοι σε λίγο. Η θεσμοθέτηση του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο της τάξης των 10,000 Ευρώ, σε ετήσια βάση, στοχεύει πρωτίστως στην αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου και της πολύτιμης συνεισφοράς των κατά περίπτωση βραβευθέντων στην προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, όπως και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε συναφή θέματα, ενώ συνάμα ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στην ανάδειξη της αξιέπαινης προσφοράς των υποψηφίων —ατόμων, μη κρατικών ομάδων και  οργανισμών― που με ανιδιοτέλεια υπερασπίζονται και προωθούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης — τη συνάδελφο Στέφη Δράκου, Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, την Επίτροπό Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, τον κ. Αλέκο Μοδίνο, ακτιβιστή και πρωτοπόρο στην καταπολέμηση των διακρίσεων και τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, και την έγκριτη δημοσιογράφο με διαχρονική ευαισθησία και πλούσιο δημοσιογραφικό έργο σε θέματα τέτοιας φύσεως, Τώνια Σταυρινού — για τον χρόνο που αφιέρωσαν, για τον ζήλο και τον ενθουσιασμό που επέδειξαν, καθώς και για την εξαίρετη συνεργασία που είχαμε στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής.

Οφείλω να ομολογήσω ότι το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης δεν ήταν εύκολο, καθώς όλες οι υποψηφιότητες που είχαμε ενώπιον μας ήταν ιδιαιτέρως αξιόλογες και δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι το Βραβείο θα μπορούσε κάλλιστα να απονεμηθεί στον κάθε ένα/μια εξ αυτών.          

Εκ μέρους και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους, και ιδιαίτερα στους φιναλίστ που θα μας παρουσιάσει στη συνέχεια η Τώνια, για το ανεκτίμητο έργο που επιτελούν για προάσπιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας. Απευθυνόμενους σε όλους τους υποψήφιους, θέλω να τους πω ότι οι δράσεις τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, που δημιουργούν τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για ολόκληρη την κοινωνία μας. Γιατί οφείλουμε να διασφαλίσουμε, και αυτός πρέπει πάντα να είναι ο κοινός μας στόχος, ότι κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα μείνει πίσω.        

Προτού κλείσω, θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία στη σημερινή εκδήλωση των Πρέσβεων και εκπροσώπων κρατών που συμμετέχουν ως μέλη για το τρέχον έτος στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μέσω της υποψηφιότητας που έχουμε εξαγγείλει φέτος για να διεκδικήσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας θέση μέλους στο εν λόγω σώμα για την περίοδο 2025-2027, ευγενής φιλοδοξία μας είναι να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη συνεισφορά μας στις διεθνείς προσπάθειες για ουσιαστική ενδυνάμωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αντιμετωπίζοντας την ίδια ώρα, με τόλμη και με την ίδια προσήλωση, και τις όποιες αδυναμίες έχουμε στον δικό μας τόπο σε αυτό τον τομέα. Ευελπιστούμε σε ευρεία στήριξη της υποψηφιότητας της Κύπρου στις εκλογές που θα γίνουν το 2024, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτό το σημαντικό βήμα που θα αποτελέσει, ανάμεσα σε άλλα, και τη φυσική εξέλιξη της ειλικρινούς προσπάθειας μας.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν για υλοποίηση της πρωτοβουλίας για θέσπιση του Βραβείου και για διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, όπως και όλους εσάς για την παρουσία σας.