25 Νοεμβρίου 2023 - Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Ναμίμπια επέδωσε τα διαπιστευτήρια του



Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Ναμίμπιας επέδωσε τα διαπιστευτήρια του

O νέος Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Ναμίμπιας, κ. Αντώνης Μανδρίτης, επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας Δρα Hage G. Geingob, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο στο Windhoek.

Κατά την τελετή, ο κ. Μανδρίτης μετέφερε προς τον Πρόεδρο Geingob τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του λαού της Κύπρου, καθώς και τις  ευχές τους για ευημερία του λαού της χώρας.

Σε συνάντηση που ακολούθησε, αμφότεροι αναφέρθηκαν στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, καθώς και τη βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και ενδυνάμωση των σχέσεων. 

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Geingob για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Geingob εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του στη διεθνή νομιμότητα, καθώς και τη στήριξή του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Geingob εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συνδρομή της Κύπρου, ιστορικά και διαχρονικά, στον αγώνα της χώρας του για ανεξαρτησία.  Έγινε επίσης, αναφορά στο γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας και παραμένουν προσηλωμένες στην τήρηση και εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.  Εκφράσθηκε δε η βούληση για περαιτέρω συνεργασία στο πλαίσιο της συμμετοχής των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Κοινοπολιτεία.

Ο Ύπατος Αρμοστής, κατά την παραμονή του στη Ναμίμπια, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της χώρας, στην παρουσία του Επίτιμου Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ναμίμπια κ. Σάββα Ιωάννου Σάββα.  Μεταξύ άλλων, ο κ. Μανδρίτης συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της χώρας, τον Υπουργό Εργασίας, τον Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος, τον Κυβερνήτη της επαρχίας Erongo καθώς και μέλη της Βουλής.

-------------------

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023