27 Νοεμβρίου 2023 - Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο 8ο περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Card image cap


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο 8ο περιφερειακό Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του 8ου περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2023.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ανάγκη αποφυγής περιφερειακής επιδείνωσης της κρίσης, καθώς και οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Γάζα.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κ. Κόμπος καλωσόρισε την απελευθέρωση ομήρων που κατέστη εφικτή στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής παύσης. Επισήμανε ότι η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Χαμάς αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Σημείωσε ότι η ανθρωπιστική παύση θα προσφέρει την ευκαιρία για παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της πρωτοβουλίας μας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ ο Υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, ο κ. Κόμπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Abdallah Bou Habib, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Ayman Safadi, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Sameh Shoukry και τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud.

----------------------------

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023