25 Νοεμβρίου 2023 - Εγκαίνια Επίτιμου Προξενείου της Κύπρου στην πόλη Banská Bystrica, στην κεντρική ΣλοβακίαΕγκαίνια Επίτιμου Προξενείου της Κύπρου στην πόλη Banská Bystrica, στην κεντρική Σλοβακία

Ο Πρέσβης της Κύπρου στη Σλοβακία, κ. Μιχάλης Καραγιώργης και ο Επίτιμος Πρόξενος κ. Stefan Rosina, τέλεσαν στις 9 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του Επίτιμου Προξενείου στην πόλη Banská Bystrica της κεντρικής Σλοβακίας.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας, κ. Peter Pellegrini, o Υπουργός Επενδύσεων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πληροφόρησης, κ. Richard Raši, ο Περιφερειάρχης, κ. Ondrej Lunter, ο Δήμαρχος, κ. Ján Nosko, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Tomáš Kozák, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Σλοβακίας, κ. Ivan Gašparovič και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Ján Kubiš. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στη Λεμεσό, κ. Άγγελος Γρηγοριάδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρογόνου Κύπρου, κ. Μάκης Κετώνης.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Pellegrini καλωσόρισε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λειτουργία Επίτιμου Προξενείου στην πόλη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο νέος Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Rosina, με τον σεβασμό που απολαμβάνει και την ενεργητικότητα που τον χαρακτηρίζει, θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Ο πρώην Πρόεδρος, κ. Gašparovič, αφού αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου είναι κάτι που τον πληγώνει προσωπικά, και ευχήθηκε για την επανένωση της χώρας το συντομότερο δυνατό.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο Πρέσβης κ. Καραγιώργης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση για τη λειτουργία του Επίτιμου Προξενείου στην ιστορική πόλη της Banska Bystrica, αποδεικνύει εμπράκτως τη βούλησή μας να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη άριστων σχέσεων Κύπρου – Σλοβακίας. Προσδοκούμε, είπε, ότι το Προξενείο θα συμβάλει ενεργά, ιδιαίτερα στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Σλοβακίας, στην προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η επιχειρηματική δραστηριότητα, η παιδεία και ο πολιτισμός. Τέλος, ευχαρίστησε τους Σλοβάκους αξιωματούχος για την παρουσία τους, καθώς και για την πολύπλευρη συμπαράσταση της Σλοβακίας στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας, όπως για παράδειγμα μέσω της πολυετούς συμμετοχής του Σλοβακικού αποσπάσματος στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
-------------------
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023