23 Νοεμβρίου 2023- Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του στο Βελιγράδι

Card image cap


O Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κόμπος είχε σήμερα, Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, στο Βελιγράδι συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ivica Dačić. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί μεταξύ 22-23 Νοεμβρίου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη Σερβία.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Σερβίας και επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο της συνεργασίας. Διεξήχθη συζήτηση και για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, κατά την οποία ο κ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Ο κ. Κόμπος ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη των συνομιλιών, ευχαριστώντας τον Σέρβο ομόλογό του για τη στάση αρχών που τηρεί η χώρα του στο εν λόγω θέμα. Ο Υπουργός Εξωτερικών έτυχε επίσης, ενημέρωσης από τον κ. Dačić για τις εξελίξεις στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για σειρά θεμάτων που βρίσκονται στην διεθνή επικαιρότητα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο Μνημόνια Συνεργασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κόμπος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Επιστήμης, Καινοτομίας και Προηγμένων Τεχνολογιών, καθώς και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των δυο χωρών. Εκ μέρους της Σερβίας τα Μνημόνια υπέγραψαν η Υπουργός Επιστήμης, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας κα Jelena Begović, και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ivica Dačić, αντίστοιχα.

----------------------
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023