Παρουσίαση Προϋπολογισμού ΥΠΕΞ για το 2024 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων



Παρουσίαση Προϋπολογισμού ΥΠΕΞ για το 2024 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Κυριακό Κούρο και υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2024.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Κόμπος προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ:

"Μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2024, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Καταρχάς, να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής για τον γόνιμο διάλογο και τη συζήτηση που είχαμε. 

Θα αναφερθώ εν συντομία σε κάποιους αριθμούς και δεδομένα.

Όπως ενημέρωσα ήδη την Επιτροπή, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2024, ανέρχεται στα 111,9 εκ. ευρώ.  Υπάρχει αύξηση 9% συγκριτικά με πέρσι, και ανοδική τάση για τα επόμενα έτη, η οποία σαφώς θα επηρεαστεί θετικά από την επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.  

Από το συνολικό αυτό ποσό, τα €95,6 εκ., δηλαδή το 85,4% αφορούν σε δεσμευτικές δαπάνες, ενώ σε μη δεσμευτικές δαπάνες αφορά το 14,6% του συνολικού προϋπολογισμού, εκ των οποίων 8,7% αφορά σε λειτουργικά έξοδα.   

Στρέφομαι τώρα, εν συντομία, στο πλάνο λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σημαντικότατες δυνατότητες να εκμεταλλευτεί, καθώς και μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει.  Τούτο προσεγγίζεται και καλλιεργείται διά της μεγέθυνσης του αποτυπώματός μας, και απαιτείται διαρκής επαναβαθμονόμιση και προσαρμογή. 

Η εξωτερική μας πολιτική περιστρέφεται γύρω από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της χώρας μας, και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους εξής αντικειμενικούς στόχους:

Πρώτα από όλα, η προστασία, με κάθε κόστος, της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η δημιουργία, επιπλέον, των συνθηκών εκείνων που θα είναι επωφελείς για την επανένωση του τόπου μας.  Η αξιοποίηση της ιδιότητας του κράτους μέλους της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα, καθώς και η σταθερή εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων με κράτη της περιοχής μας.  Σε αυτό εντάσσεται και η αρχιτεκτονική επέκταση της περιφερειακής πολυμέρειας μέσα από τα σχήματα των τριμερών και των ενισχυμένων τριμερών, καθώς και η διατήρηση και ενίσχυση της αξιοπιστίας μας με προσήλωση σε θέσεις αρχών, διεθνούς νομιμότητας, με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη, προστασία και προώθηση της εικόνας της χώρας μας.   Τέλος, η διασφάλιση της αγαστής σχέσης με την Ελλάδα και η διαρκής ενίσχυση της στενότητας των δεσμών.  

Συνεπώς για επίτευξη των πιο πάνω στόχων είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η αναδιοργάνωση του Υπουργείου.  Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα, υπάρχει ένα σαφέστατο πλάνο προς υλοποίηση, το οποίο εν μέρει παρουσιάστηκε και στην Επιτροπή.  Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το 2026 αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόκληση αλλά και ευκαιρία, και ως έτσι αντιμετωπίζεται.

Εν κατακλείδι, απαιτείται η συνεργασία όλων των εξουσιών και φορέων, και αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα προς την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, την οποία και πάλι ευχαριστώ για την αγαστή συνεργασία. Ευχαριστώ".

---------------

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023