06 Μαΐου 2023 - Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών για την ολοκλήρωση ενεργοποίησης Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ»

Card image cap


Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Δρα Κωνσταντίνου Κόμπου για την ολοκλήρωση ενεργοποίησης Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ»

Συγκάλεσα σήμερα εκ νέου την Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων (Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως), μετά την ολοκλήρωση των πτήσεων από το Σουδάν για υποβοήθηση των επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων. Με τους συναδέλφους Υπουργούς, αποφασίσαμε την ολοκλήρωση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 25 Απριλίου, μετά από τα σχετικά αιτήματα των αρχών φίλων χωρών.

Συνολικά, 2611 πολίτες από 29 διαφορετικά κράτη κατόρθωσαν, μέσω της Κύπρου, να διαφύγουν τον κίνδυνο που διέτρεχαν λόγω της σύρραξης.  Σε τέτοιες συνθήκες, όπως αυτή τη στιγμή στο Σουδάν, η στενή συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης για τη διεθνή κοινότητα.  Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί περιφερειακό παράγοντα σταθερότητας και ασφαλές καταφύγιο.  Αυτό επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Προς τούτο, υποδειγματική υπήρξε η συνεργασία με το προσωπικό των Διπλωματικών Αποστολών χωρών που πολίτες τους μεταφέρθηκαν στην Κύπρο.

Επιθυμώ να εκφράσω τις ολόθερμες ευχαριστίες της Κυβέρνησης προς όλες τις συναρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, που συνεργάστηκαν αρμονικότατα.  Ευχαριστούμε τα στελέχη τους που εργάστηκαν άοκνα και με αυταπάρνηση τις τελευταίες έντεκα ημέρες, ημέρα και νύχτα, ώστε οι επιχειρήσεις εκκένωσης να γίνουν εγκαίρως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ειδικότερα, θα ήθελα να αναφερθώ στον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων όλες αυτές τις ημέρες, τόσο με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των Λειτουργών που βρίσκονταν συνεχώς στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στην Λάρνακα, όπως φυσικά και με την στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Διπλωματικές Αποστολές μας στο Κάιρο και το Αμμάν. 

Η επιτυχής εφαρμογή του Σχεδίου δεν θα ήταν ασφαλώς δυνατή, χωρίς την συνεχή προσπάθεια και από την πλευρά όλων των εθελοντών, τόσο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, όσο και όσων πλαισιώνουν τα στελέχη της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας. Θερμά τους ευχαριστώ για την αμέριστη στήριξή τους προς τον κρατικό μηχανισμό.

Η Κύπρος παραμένει έτοιμη να ενισχύσει με όποιον τρόπο μπορεί τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν, στηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες για επιτυχή διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατόν.

06 Μαΐου 2023