05 Μαΐου 2023 - Η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Σλοβενία επέδωσε τα διαπιστευτήρια τηςΗ Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Σλοβενία επέδωσε τα διαπιστευτήρια της

Η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σλοβενία, με έδρα τη Βιέννη, κα Μαρία Μιχαήλ, επέδωσε στις 3 Μαΐου 2023, τα διαπιστευτήριά της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας κα Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, σε τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στην Λουμπλιάνα.

Στην κατʼ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Σλοβενίας, η Πρέσβης διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, για πρόοδο και ευημερία του λαού της Σλοβενίας και εξέφρασε τη δέσμευσή της να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της ήδη εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η άμυνα, το εμπόριο, οι κλιματολογικές προκλήσεις και η διαχείριση κρίσεων.

Η Πρέσβης είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει την Πρόεδρο Μουσάρ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Παράλληλα ενημέρωσε για τη νέα πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά και στην ίδια τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, πάντα στο πλαίσιο των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η Πρόεδρος της Σλοβενίας εξέφρασε την πρόθεσή της να στηρίξει την προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Κύπρου-Σλοβενίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαχρονική προσήλωση της χώρας της στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπογράμμισε επιπλέον τη σημασία που αποδίδει η χώρα της στις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ως καταλύτη για τον εκδημοκρατισμό, την ειρήνη και τη σταθερότητα.

05 Μαΐου 2023