20 Μαρτίου 2023 - Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕΣυμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η Ουκρανία, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να προβαίνουν σε αξιολόγηση της κατάστασης και να ανταλλάσσουν απόψεις σε σχέση με τη συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ουκρανική Κυβέρνηση και το λαό της χώρας. Τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησία της Ουκρανίας, και καταδικάζουμε τις συνεχείς βάναυσες επιθέσεις της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε. Την ίδια ώρα, ο Δρ. Κόμπος τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει όλες τις προσπάθειες για διασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο.  Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία εφαρμογής τους και τη λήψη μέτρων κατά της πρακτικής παράκαμψή τους, από χώρες όπως η Τουρκία η οποία, όπως επεσήμανε, επιδιώκει να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση, αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας.  

Υπό το λήμμα των τρεχουσών υποθέσεων, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με θέματα που βρίσκονται στη διεθνή επικαιρότητα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Ιράν και στα αποτελέσματα της συνάντησης στο πλαίσιο του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας που πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Τυνησία, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να δοθεί σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ επιθυμεί να παραμείνει στο πλευρό της χώρας. Παράλληλα, ο Δρ. Κόμπος έκανε ειδική μνεία στην επιτακτική ανάγκη για διάλογο με τις αρχές της Τυνησίας, ώστε να αποφευχθούν οι παράνομες ροές μεταναστών προς την Ευρώπη.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ο Δρ. Κόμπος θα συμμετάσχει μαζί με τον Υπουργό Άμυνας κ. Γιωργάλλα, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Σιούμαν Φόρουμ Ασφάλειας και Αμυντικής Συνεργασίας («Schuman Security and Defence Partnership Forum»). 

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα πριν την έναρξη της Συνόδου του ΣΕΥ, ο Υπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του 2ου Ευρωπαϊκού Ανθρωπιστικού Φόρουμ το οποίο συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.  Ο Υπουργός συμμετείχε επίσης, στη Διάσκεψη Δωρητών για τους λαούς της Συρίας και της Τουρκίας που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ. Σκοπός ήταν η συλλογή δεσμεύσεων αλλά και ο συντονισμός της διεθνούς βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Σε εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2023, η Κύπρος ανακοίνωσε δωρεά ύψους 500 χιλιάδων οι οποίες θα δοθούν στην UNHCR και UNICEF, αντίστοιχα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει σειρά πρώτων επαφών και συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων του κ. Borrell καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας και Ουγγαρίας, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2023