9 Δεκ. 2020 - Ν. Χριστοδουλίδης: Η πανδημία ανέδειξε όσο ποτέ προηγουμένως τη σημασία της ποιοτικής και ελεύθερης δημοσιογραφίας



Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ελευθερία του Τύπου

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ελευθερία του Τύπου.

Στη Διάσκεψη, που διοργανώνεται από την Ολλανδία σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κ. Audrey Azoulay, Υπουργοί από περισσότερες από πενήντα χώρες, καθώς και ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ΜΜΕ και ΜΚΟ από όλο τον κόσμο.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η ελευθερία του τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες της δημοκρατίας, τους οποίους έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε. Σημειώνοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο τη σημασία της ποιοτικής δημοσιογραφίας ως του «αποτελεσματικότερου εμβολίου» έναντι των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για όλα τα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων και προς τούτο θα πρέπει να ενισχυθούν οι εθνικές νομοθεσίες ανά το παγκόσμιο.

Τέλος, επαναβεβαιώνοντας τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό, μέσω σχετικών πρωτοβουλιών όπως είναι η ‘Συμμαχία για την Ελευθερία των ΜΜΕ’, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε τον Απρίλιο του 2020.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες η «Δέσμευση της Χάγης» για την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων.