06 Δεκεμβρίου 2023 - Παρουσίαση αναμνηστικών γραμματοσήμων με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Αυστραλίας

Εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσίαση αναμνηστικών γραμματοσήμων με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Κύπρου – Αυστραλίας

Mε την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, ειδική τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών για παρουσίαση αναμνηστικών γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, με τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία Πρέσβεων και μελών του διπλωματικού σώματος, Κυπρίων της διασποράς, καθώς και μελών της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της Κύπρου με στενούς δεσμούς με την Αυστραλία, απηύθηναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο, κα Fiona McKergow και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων κ. Σοφρώνης Τσιάρτας.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην παρουσίαση των αναμνηστικών γραμματοσήμων με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αυστραλίας, σημειώνοντας ότι τα γραμματόσημα αναδεικνύουν τον χαρακτήρα των στενών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αφού σημείωσε ότι η Αυστραλία φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα Κυπρίων της διασποράς με πέραν των 80.000 πολιτών κυπριακής καταγωγής, τόνισε ότι η κυπριακή κοινότητα στην Αυστραλία παραμένει ενεργή, και επιτυχημένη, και ξεχωρίζει για τη σημαντική συνεισφορά της στην κοινωνία της χώρας.

Ο κ. Κόμπος εξέφρασε, παράλληλα, τη βαθιά εκτίμηση της Λευκωσίας για την στήριξη της Αυστραλίας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τη δέσμευσή της για επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασε δε, ευχαριστίες προς την Αυστραλία για τη σημαντική συνεισφορά της στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπου υπηρέτησαν εκατοντάδες ειρηνευτές κατά την περίοδο 1964 και 2021.

Στο χαιρετισμό της, η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας κα McKergow ανέφερε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία σηματοδοτεί τα 50 χρόνια ισχυρών διπλωματικών σχέσεων, που στηρίζονται σε ένα αιώνα κοινής ιστορίας και ανθρώπινων διασυνδέσεων. Η κα McKergow έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κυπριακή κοινότητα στην Αυστραλία, τους οποίους χαρακτήρισε ως ένα απαραίτητο τμήμα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας.

Παρουσιάζοντας τα γραμματόσημα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων, κ. Τσιάρτας αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και στους μακραίωνους πολιτισμούς τους, που απεικονίζονται στα γραμματόσημα μέσα από την Αυστραλιανή τέχνη των Αβορίγινων και την αρχαία και λαϊκή τέχνη της Κύπρου. Καταλήγοντας, σημείωσε πως τα μαγευτικά μοτίβα και σύμβολά τους αποτελούν σημεία αναφοράς για τις επόμενες γενιές, ως στοιχεία μιας πρώιμης επικοινωνίας των ανθρώπων, αλλά και ως βάση του πολιτισμού των λαών που πορεύονται με τις αρχές της αδελφοσύνης και της φιλίας.