28 Δεκεμβρίου 2023 - Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών στην τελετή απονομής του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Σουλιώτη



Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικώνστην τελετή απονομής του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Σουλιώτη

Εξοχότατοι,

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή απονομής του ετήσιου «Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Σουλιώτη».

Η φετινή τελετή συμπίπτει με τον εορτασμό της 75ης επετείου από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπογραφή της Διακήρυξης αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έθεσε τα θεμέλια για την ανθρωποκεντρική διάταξη του Διεθνούς Δικαίου, δημιουργώντας υποχρεώσεις των Κρατών ως προς τη διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, αναπτέρωσε την ελπίδα και ενέπνευσε την ανθρωπότητα για να αγωνιστεί υπέρ του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που αποτελεί τον πυρήνα για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επέτειος αποτελεί επίσης, μια ευκαιρία για αναστοχασμό για όσα επιτεύχθηκαν, καθώς και για όσα ακόμη χρειάζεται να γίνουν. Παρά την σημαντική πρόοδο από το 1948, αναμφίβολα υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανύσουμε.

Η διεθνής κοινότητα παραμένει ασταθής. Η περιοχή μας φλέγεται. Οι ένοπλες συγκρούσεις διαταράσσουν την ειρήνη. Επιπρόσθετα, το νέο κύμα προκλήσεων της εποχής μας δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται συνεχώς, και οι νέες τεχνολογίες θα δοκιμάσουν τα υφιστάμενα όρια και την ειλικρίνεια των προθέσεων για περαιτέρω προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κοινωνίες μας.

Είναι η στιγμή, και η φετινή επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης μάς το υπενθυμίζει, η διεθνής κοινότητα να ανανεώσει τις δεσμεύσεις της για τις πανανθρώπινες αξίες και τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Κύπρος παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές και αξίες.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Κύπρος αποφάσισε να υποβάλει, για πρώτη φορά, υποψηφιότητα για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025 με 2027. Είναι επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, που κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Υψηλού Επιπέδου Εκδήλωση που έγινε πριν από 2 εβδομάδες στη Γενεύη για την επέτειο της 75ης επετείου, ο Πρόεδρος υπέβαλε τις εθνικές μας δεσμεύσεις  για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος των δεσμεύσεων μας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για μια σειρά πολιτικών, όπως για τα δικαιώματα του παιδιού, τα άτομα με αναπηρίες, την εξάλειψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Στέλλα Σουλιώτη» θεσπίστηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2021, με στόχο να αναδείξει τις προσπάθειες και το έργο που επιτελείται και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει όσους αγωνίζονται υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Η Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου, απαρτίζεται από την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον ομιλούντα, καθώς και δύο ad hoc μέλη. Τουτέστιν, κατά τη φετινή χρονιά, από την κα Ανδρούλλα Χριστοφίδου της οργάνωσης «Cyprus Stop Trafficking» (ως περσινή νικήτρια), η οποία εκπροσωπείται σήμερα από τον κ. Nelson Νεοκλέους και την κα Τιτίνα Λοϊζίδου, η προσφορά της οποίας είναι ανεκτίμητη. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποφάσισε να αναδείξει για το 2023 την πτυχή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Η Κύπρος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών ώστε όλοι να επωφελούνται των ευκαιριών και δυνατοτήτων που δικαιούνται και που αξίζουν.  Στη βάση αυτής της αρχής, η Κύπρος επικύρωσε το 2011 τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και το Προαιρετικό Πρωτόκολλό της. Έκτοτε εφαρμόζει δεκαετείς Στρατηγικές μέσω τριετών Εθνικών Σχεδίων Δράσης, υπό το συντονισμό του αρμόδιου Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Έχω την ιδιαίτερη τιμή να ανακοινώσω ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης αποφάσισε να απονείμει το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Σουλιώτη» για το έτος 2023 στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου.

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου ιδρύθηκε το 1980 από άτομα με παραπληγία και τετραπληγία. Αποστολή της είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με κακώσεις του νωτιαίου μυελού, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και η διασφάλιση της κοινωνικής τους ένταξης. Κατά τα 43 χρόνια προσφοράς της, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου έχει επεκτείνει σημαντικά την δραστηριότητα της για αρωγή και υποστήριξη των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Η Οργάνωση έχει, μέσα από κοινωνικές της παρεμβάσεις, πετύχει θεσμικές και μόνιμες αλλαγές υπέρ της ένταξης των ατόμων στην κοινωνία, όπως την διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε κτήρια αλλά και στην αγορά εργασίας. Αναντίλεκτα, η επιτευχθείσα πρόοδος δεν αρκεί και χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσπάθεια από όλους μας, ειδικά από το Κράτος. 

Συγχαίρω θερμά την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και παρακαλώ τον κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, να παραλάβει το Βραβείο.

Ευχαριστώ.

-------------------

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023