13 Ιανουαρίου 2023 - Ομιλία Υπουργού Εξωτερικών στην Εκδήλωση Απονομής του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Στέλλα Σουλιώτη"



Έχω την τιμή να σας καλωσορίσω όλους στη σημερινή τελετή για το 2ο ετήσιο «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Σουλιώτη».
Στις 10 Δεκεμβρίου, τιμήσαμε την 74η επέτειο της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή η διακήρυξη αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας και των προσπαθειών της για αυτό το ιερό αγαθό και παραμένει ένας λαμπρός φάρος για την πρόοδο και τη δικαιοσύνη.

Ωστόσο, εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας καθώς παρατηρούμε μια ολοένα αυξανόμενη διολίσθηση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πανδημία του COVID19 και η περιβαλλοντική κρίση σε συνδυασμό με τον τεράστιο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, καταδεικνύουν ότι είναι αναγκαίο να καταβάλουμε διπλάσια προσπάθεια ώστε να διαφυλάξουμε και να προωθήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ως εκ τούτου, υπολείπεται ακόμη πολύ έργο για να επιτευχθούν τα πρότυπα της Διακήρυξης.

Η διεθνής ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρισκόταν πάντα ψηλά στις προτεραιότητες της Κύπρου. Σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η ισότητα των φύλων και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η σταθερή αφοσίωσή μας στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι επιτακτική ανάγκγη.

Ως ένθερμος υποστηρικτής της πολυμέρειας και της διεθνούς συνεργασίας, η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027. Είμαστε βέβαιοι ότι η Κύπρος, εάν εκλεγεί, θα έχει ουσιαστική συνεισφορά ως μέλος του Συμβουλίου.

Με σκοπό να ενθαρρύνουμε και να αναδείξουμε το έργο των ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, θεσπίσαμε το βραβείο «Στέλλα Σουλιώτη».

Κατά την αξιολόγηση των πολυάριθμων υποψηφίων για το έτος 2022, η Επιτροπή του βραβείου «Στέλλα Σουλιώτη» αποφάσισε να το απονείμει στην κα Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques, τιμώντας την για τη μακροχρόνια, ακαταπόνητη και επιδραστική συμβολή της κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Η κα Χριστοφίδου Henriques, ως ακτιβίστρια και ιδρύτρια της ΜΚΟ «Cyprus Stop Trafficking» είναι μια από εκείνες τις σπάνιες προσωπικότητες που έχουν συμβάλει σημαντικά στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και στην αντιμετώπιση της καταστρατήγησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η Οργάνωση «Cyprus STOP Trafficking» συνεχίζει την παρακαταθήκη της υποστηρίζοντας θύματα εμπορίας ανθρώπων, και σφυρηλατώντας μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής απέναντι σε αυτή τη μάστιγα στην Κύπρο.

Έχω την τιμή να απονείμω αυτό το βραβείο στην κα Χριστοφίδου Henriques και στη ΜΚΟ Cyprus Stop Trafficking, για το αξιόλογο έργο τους και τον καθημερινό τους αγώνα να βελτιώσουν τη ζωή των θυμάτων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να παραθέσω αυτά τα λόγια σοφίας από μια υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια από τα άτομα που εμπνεύστηκαν την Οικουμενική Διακήρυξη, την Eleanor Roosevelt:
«Πρέπει να θέλουμε οι συνάνθρωποί μας να έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που τους δίνουν αξιοπρέπεια και που θα τους δίνουν την αίσθηση ότι είναι ανθρώπινα όντα που μπορούν να περπατήσουν στη γη με το κεφάλι ψηλά και να κοιτάζουν όλους τους ανθρώπους κατάματα. Αν σεβαστούμε αυτά τα δικαιώματα, για τον εαυτό μας και για τους άλλους, νομίζω ότι θα διαπιστώσουμε ότι είναι ευκολότερο στον κόσμο να οικοδομήσουμε την ειρήνη αφού ο πόλεμος καταστρέφει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, άρα αγωνιζόμενοι γι’ αυτά αγωνιζόμαστε για την ειρήνη».