18 Δεκ. 2020 - ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος οφείλει & μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει στην ΕΕ

Card image cap


Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο διαδικτυακό Σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσων με τίτλο “EU Explained”

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που προλογίζω το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Πρώτα και πάνω από όλα να χαιρετίσω τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και στελεχών, από την Κύπρο και το εξωτερικό, με υψηλή κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία, γεγονός που εγγυάται την επιτυχία του εγχειρήματος.

Το σεμινάριο, που αποσκοπεί πρωτίστως στην υποβοήθηση των στελεχών του δημόσιου τομέα που χειρίζονται θέματα που άπτονται της ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξοικειωθούν καλύτερα με τους Θεσμούς και τον τρόπο λειτουργίας τους, αγγίζει την πεμπτουσία του σκεπτικού στο οποίο βασίστηκε η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2019 για σύσταση της Γενικής Γραμματείας.

Δεκαέξι χρόνια από την ένταξή μας στην ΕΕ δεν αρκεί να λέμε ότι η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει στην Ευρώπη, που ενωμένη έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται δυναμικά στις προκλήσεις των καιρών και να λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει με γνώμονα την ευημερία των πολιτών της.

Βασικός στόχος λοιπόν της ολοκληρωμένης διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Θεμάτων που γίνεται από τη Γενική Γραμματεία, δεν είναι άλλος από την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πολιτικών και οικονομικών οφελών από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στα 16 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κρίση που επέφερε η πανδημία και οι τεράστιες προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στα Κράτη Μέλη. Αυτήν την αλληλεγγύη, είναι που η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να μετουσιώσει σε πράξη για πρώτη φορά σε μια τέτοια κλίμακα και κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις, παρά τις δυσκολίες που φυσιολογικά προκύπτουν σε μια μεγάλη οικογένεια που αποτελείται από 27 Κράτη Μέλη.

Φίλες και Φίλοι,

Είναι εύκολα αντιληπτό πως για να πετύχουν και να είναι αποτελεσματικές οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναλαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο,  και για να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο επίπεδο των Ευρωπαίων πολιτών — γιατί σε τελική ανάλυση αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο —  απαιτείται συντονισμός, συνεργασία και συλλογική δράση, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια θέσαμε ψηλά στις προτεραιότητες της χώρας μας την ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή στα τεκταινόμενα της ΕΕ, σε όλους τους τομείς πολιτικής, και ειδικότερα εκεί όπου η χώρα μας δύναται να ενισχύσει με τη δράση της και με τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει, τις Ευρωπαϊκές πολιτικές. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν εκ των βασικών πυλώνων που έχουμε θέσει στην εξωτερική μας πολιτική.

Βρισκόμαστε ομολογουμένως στην αρχή αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε με τη σύσταση της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το 2019, αλλά είμαι πεπεισμένος πως η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους εμπλεκόμενους, σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, θα εδραιώσει τον συντονιστικό μηχανισμό που έχουμε συστήσει, αναδεικνύοντάς τον σε κεντρικό πυλώνα  στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και ευρύτερα.

Απώτερος στόχος, όπως έχω προαναφέρει, είναι να υπάρξουν απτά οφέλη για τον Κύπριο πολίτη, μέσω της συνεκτικής και αποτελεσματικής προώθησης των πολιτικών και των θέσεων των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών της Κύπρου στα επί μέρους θέματα, με τρόπο που να συμβάλλουν και να επηρεάζουν ουσιαστικά τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Βρυξελλών.

Γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι, στο τέλος της ημέρας, οι εν λόγω αποφάσεις αγγίζουν και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του κάθε ενός από εμάς, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό των νόμων που υιοθετούνται και εφαρμόζονται σε όλα τα Κράτη Μέλη προέρχεται από τις αποφάσεις που συλλογικά λαμβάνουμε στις Βρυξέλλες.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μπορεί οι πόροι, οικονομικοί ή σε ανθρώπινο δυναμικό, να είναι εξ ορισμού περιορισμένοι σε ένα μικρό Κράτος Μέλος όπως είναι η Κύπρος, όμως με κατάλληλους συντονιστικούς μηχανισμούς και εφόσον υπάρχει όραμα και στόχος, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτό με έχει διδάξει και η εμπειρία μου ως Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας το 2012 στις Βρυξέλλες όταν είχα διαπιστώσει, όπως είμαι σίγουρος και όλοι οι συνάδελφοι που εργαστήκαμε για την Προεδρία: H επιτυχής προώθηση των εθνικών θέσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καλό συντονισμό, την στοχοπροσήλωση και την επάρκεια στις γνώσεις. Αυτός ο συντονισμός παρέμεινε μη θεσμοθετημένος μέχρι το 2019 και είναι θετικό το ότι άρχισε συστηματικά πλέον να ριζώνει και να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων και προσδοκιών της Κύπρου, μέσω και της επιμόρφωσης των αρμοδίων λειτουργών.

Με την ευκαιρία αυτή και προτού κλείσω, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μπορεί να φιλοξενείται στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα οριζόντιο συντονιστικό όργανο, η επιτυχής λειτουργία του οποίου συνεπώς βασίζεται στην άρτια και αδιάλειπτη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, που έχει πλέον θεσμοθετηθεί. Ο δικός σας ρόλος, ο ρόλος δηλαδή των στελεχών και λειτουργών των Ευρωπαϊκών κλιμακίων στους οποίους απευθύνεται πρωτίστως το Σεμινάριο, είναι καταλυτικός στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. 

Κλείνοντας, σας ευχαριστώ για την προσήλωση που έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα και για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε, και είμαι σίγουρος ότι ο κοινός στόχος για ανάπτυξη των μηχανισμών που έχουν συσταθεί, προς όφελος της πατρίδας μας και των συμπολιτών μας θα επιτευχθεί.

Ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να είναι παραγωγικές και επωφελείς οι εργασίες του Σεμιναρίου.