21 Ιουνίου 2024 - Ο Υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο



Ο Υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος υποδέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων κ. Enrique Manalo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Κόμπου.

Μετά την υπογραφή του βιβλίου επισκεπτών, οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια παρακάθησαν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών των δυο Υπουργείων.

Κατά τις διαβουλεύσεις συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς επικαιρότητας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τον κ. Manalo στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων στην Κύπρο.

Το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας είναι δεδομένο, είπε ο κ. Κόμπος, επισημαίνοντας ότι Κύπρος και Φιλιππίνες καθοδηγούνται από κοινές βασικές αξίες, όπως τη δημοκρατία, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Επιπλέον, πρόσθεσε, η παρουσία μιας μεγάλης φιλιππινέζικης κοινότητας στην Κύπρο μας φέρνει πιο κοντά και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη των επαφών μεταξύ των ανθρώπων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τη στάση αρχών που τηρούν οι Φιλιππίνες.

Ο κ. Κόμπος επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στις οποιεσδήποτε στρατιωτικές συγκρούσεις στην περιοχή. Τόνισε δε τον ρόλο της Κύπρου ως διαμεσολαβητή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη.

Από πλευράς του, ο κ. Manalo ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν μια πολύ επιτυχημένη και παραγωγική συνάντηση, η οποία αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενόψει και της 45ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου και Φιλιππίνων που θα εορταστεί τον επόμενο χρόνο. Αφού αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που κυριάρχησαν στη μεταξύ τους συνάντηση και τις διαβουλεύσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων σημείωσε ότι οι συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε πληθώρα τομέων.

Ακολούθως, οι δύο Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Λιβάνου Hassan Nasrallah απευθύνονταν προς τις Κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις ή την Κυπριακή Δημοκρατία και τη συνεργασία της με το Ισραήλ γενικότερα, ο κ. Κόμπος δήλωσε:


«Έχουμε διευκρινίσει επανειλημμένως ότι, κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι κάτι που δεν έχει τεκμηριωθεί. Η Κύπρος δεν έχει εμπλακεί, δεν εμπλέκεται και δεν θα εμπλακεί σε οποιουδήποτε είδους στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή μας, ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα που θα μπορούσε να γίνει θύμα στρατιωτικής επίθεσης. Άρα η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ολόκληρη η συζήτηση στερείται βάσης. Προσπαθούμε επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες, και πιο πριν, να προσφέρουμε την υποστήριξη μας στον λαό της Γάζας σε συνεργασία με ορισμένες άλλες χώρες και με τα Ηνωμένα Έθνη. Έτσι, είμαστε εξίσου έκπληκτοι για το τι έχει ειπωθεί, γιατί δεν έχει καμία σχέση με το τι πραγματικά κάνει η Κύπρος ή με ό,τι αντιπροσωπεύει η Κύπρος. Ως εκ τούτου, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όλα τα απαραίτητα διπλωματικά βήματα. Θα επισημάνω τις ανακοινώσεις των λιβανικών αρχών. Επισημαίνω τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών, άλλων χωρών που εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους. Επομένως, έτσι έχει η κατάσταση. Εδώ βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για να διασφαλίσουμε και να εξασφαλίσουμε το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Για το πλήρες κείμενο της εισαγωγικής δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών πατήστε εδώ.

--------------

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024