14 Ιουνίου 2024 - Εκδήλωση για τα 60χρόνια UNFICYP στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη14 Ιουνίου 2024 - Εκδήλωση για τα 60χρόνια UNFICYP στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 60 χρόνων παρουσίας της UNFICYP στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.  Κύριοι ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος και η Αντιστράτηγος Cheryl Pearce, η οποία υπηρέτησε ως Διοικήτρια της UNFICYP την περίοδο 2019-2021.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν την έκθεση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών «60 χρόνια UNFICYP», που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις έξι δεκαετίες παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Η Έκθεση θα παραμείνει στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών για τις επόμενες ημέρες.

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην προσφορά των ειρηνευτών της UNFICYP στην Κύπρο.  Ο κ. Κόμπος σημείωσε επίσης, ότι η Κύπρος αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φιλοξενεί μια από τις πιο μακροχρόνιες ειρηνευτικές αποστολές στον κόσμο.

«Μέλη της Δύναμης υπηρέτησαν τον ΟΗΕ και τους Κύπριους με θάρρος, κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η θυσία τους δεν ξεχνιέται. Και η Κυπριακή Δημοκρατία τους ευγνωμονεί», υπογράμμισε.

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η τουρκική κατοχή παραμένει μια οδυνηρή πραγματικότητα, μια διαρκής παραβίαση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, μια διαρκής υπενθύμιση ότι ένα κράτος μέλος αυτού του Οργανισμού αντιμετωπίζει, σε καθημερινή βάση, υπαρξιακή απειλή».  Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις επιθέσεις εναντίον μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης τον περασμένο Αύγουστο, τις οποίες η διεθνής κοινότητα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς και το ότι οι πρόσφατες  κινήσεις των δυνάμεων κατοχής, αποτελούν εκδηλώσεις των σημερινών προκλήσεων.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «ο ΟΗΕ δεν μπορεί να απειληθεί και ότι η πολιτική ίσων αποστάσεων είναι επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι «ο ΟΗΕ δεν μπορεί να υποβαθμίσει τις αρχές για τις οποίες ειρηνευτές θυσίασαν  τη ζωή τους».

«Στην Κύπρο είχαμε εισβολή. Υπάρχει ένα θύμα και ο θύτης που προέβη σε παράνομη επιθετικότητα.  Υπάρχει ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και μια παράνομη οντότητα, προϊόν επιθετικότητας. Η μέση γραμμή είναι επικίνδυνη. Και δεν πρέπει να συνδέεται με τον ΟΗΕ», κατέληξε.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών μπορείτε να το βρείτε εδώ

--------------------

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024