11 Ιουνίου 2024 - Ο Υπουργός Εξωτερικών τέλεσε τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» στην Ουάσιγκτον



Ο Υπουργός Εξωτερικών τέλεσε τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» στην Ουάσιγκτον

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος τέλεσε σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, στο περιθώριο των εργασιών του 39ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον, τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Η έκθεση που διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, αποτελείται από μια μοναδική συλλογή φωτογραφιών από το Αρχείο του ΓΤΠ.  Οι φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες εκτίθενται για πρώτη φορά, εστιάζουν στα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, καταγράφοντας τη φρίκη του πολέμου, τον ανθρώπινο πόνο και τις βαρβαρότητες του τούρκου εισβολέα.

Η Αμερικανική πρωτεύουσα αποτελεί τον πρώτο σταθμό της έκθεσης, η οποία θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσα από το δίκτυο των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προσφωνώντας τους παρευρισκόμενους, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι φωτογραφίες λειτουργούν ως υπενθύμιση της τουρκικής βαρβαρότητας, επιθετικότητας, και συνεχιζόμενης παραβίασης του διεθνούς δικαίου».  «Αποτελούν το μωσαϊκό της συλλογικής μνήμης της καταστροφής, των δεινών του λαού μας», υπογράμμισε. 

Αφού σημείωσε ότι η φωτογραφική έκθεση μάς γυρίζει πίσω στο τραγικό καλοκαίρι του 1974, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Στην έκθεση κυριαρχούν τα πρόσωπα του καλοκαιριού του 1974. Όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, όπου και αν βρισκόμαστε, παραμένουν το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε Κύπριο, για κάθε Έλληνα. Είναι χαραγμένα στον συλλογικό μας ψυχισμό, σφραγισμένα στο μυαλό μας, αγκυροβολημένα στη μνήμη μας. Πενήντα χρόνια μετά, αυτές οι εικόνες αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος, και συνάμα παραμένουν παρούσες και σύγχρονες.  Γιατί η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να βιώνουν κατοχή και διχασμό, κατά παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και πλήρη περιφρόνηση του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, και ενάντια σε κάθε έννοια των αξιών που καθοδηγούν τη Διεθνή Κοινότητα».

Τονίζοντας ότι πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής είναι αρκετά, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σταθερός μας στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου.  Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στην προσήλωση της πλευράς μας στο συμφωνημένο πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας τη βούλησή της Κυβέρνησης να στηρίξει τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στη σημαντική και διαχρονική συμβολή της διασποράς στις ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζοντας τις ευχαριστίες εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ίδιου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, για την πολύτιμη αυτή προσφορά τους.

Το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών μπορείτε να το βρείτε εδώ.

-------------------

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024