21 Μαΐου 2024 - Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ



Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις Βρυξέλλες. Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (27 και 28 Ιουνίου), ο διάλογος για το Κράτος Δικαίου σε κράτη μέλη της ΕΕ, η διαδικασία του Άρθρου 7 για το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία και οι σχέσεις ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το σχέδιο Συμπερασμάτων με έμφαση στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, το 14ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, τα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών σε εθνικό επίπεδο, την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας 2024-2029 καθώς και το μέλλον της Ευρώπης βάση εγγράφου της Βελγικής Προεδρίας.

Στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το Κράτος Δικαίου ανά κράτος μέλος και σε συνέχεια μιας πρώτης παρουσίασης από την αρμόδια Επίτροπο, ο κ. Υπουργός παρουσίασε την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο σε συνέχεια της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο για το 2023. Αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλους τους τομείς καθώς και στα μέτρα που λαμβάνονται από τη Δημοκρατία προς εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής. Τόσο η αρμόδια Επίτροπος όσο και τα ΚΜ, εξέφρασαν ικανοποίηση για τα σημαντικά βήματα στα οποία έχει προβεί η Κύπρος για τη βελτίωση του κράτους δικαίου, ιδιαίτερα στους τομείς της Απονομής Δικαιοσύνης και του θεσμικού πλαισίου για αντιμετώπιση της διαφθοράς. Τόνισαν ταυτόχρονα τη σημασία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε άτυπο πρόγευμα εργασίας, με την κα Cristina Gherasimov, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, όπου τα κράτη μέλη εξέφρασαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας.

------------------ 

Τρίτη, 21 Μαΐου 2024