15 Μαρτίου 2024 - Ολοκλήρωση εργασιών της Κυπριακής Προεδρίας του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ασφάλειας του ΟΑΣΕ

Card image cap


Ολοκλήρωση εργασιών της Κυπριακής Προεδρίας του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ασφάλειας του ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν στις 13 Μαρτίου 2024, οι εργασίες του Φόρουμ για τη Συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας (FSC) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπό την Κυπριακή Προεδρία.

To FSC είναι ένα από τα δύο αυτόνομα όργανα λήψης αποφάσεων του ΟΑΣΕ, ο οποίος εδρεύει στη Βιέννη. Το Φόρουμ συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση πραγματευόμενο ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πολιτικο-στρατιωτικής φύσης.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Κυπριακής Προεδρίας του Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της τετράμηνης Προεδρίας της, η Κύπρος διοργάνωσε τέσσερις Διαλόγους Ασφαλείας, που αφορούσαν (1) την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση με επίκεντρο τη βοήθεια στα θύματα, (2) την ανθρώπινη ασφάλεια σε ένοπλες διενέξεις με επίκεντρο την έμφυλη βία, (3) το θέμα ασφάλεια και περιβάλλον, και (4) την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικο-στρατιωτικές δεσμεύσεις και δραστηριότητες του ΟΑΣΕ. Στους Διαλόγους συμμετείχαν επιφανείς εμπειρογνώμονες ομιλητές και εκπρόσωποι των συμμετέχοντων κρατών μελών του Οργανισμού. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Μάλτα, ως Προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για το 2024, συνδιοργανώθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών 2024, εκδήλωση, με θέμα τον ρόλο των ανδρών στην επίτευξη ισότητας των φύλων.

Η τελευταία συνεδρίαση του Φόρουμ υπό την Κυπριακή Προεδρία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέα Λουκά. Στην ομιλία του, ο κ. Λουκά επεσήμανε τη δέσμευση της Κύπρου για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κράτους δικαίου, και υπογράμμισε τη σημασία διαφύλαξης της πολυμέρειας και των αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η διεθνής τάξη.

Με την ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας του FSC, την προεδρία αναλαμβάνει του Φόρουμ αναλαμβάνει η Κροατία. Η Κύπρος θα παραμείνει στην «Τρόικα» του Φόρουμ, την οποία συναποτελούν η προηγούμενη, η τρέχουσα και η επόμενη Προεδρία (Κύπρος-Κροατία-Δανία), έως και τον Σεπτέμβριο 2024.

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024