13 Μαρτίου 2024 - Κοινή Δήλωση Κυπριακής Δημοκρατίας, ΗΠΑ, ΗΑΕ, ΗΒ, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κατάρ αναφορικά με τις Υπουργικές διαβουλεύσεις για την προώθηση του θαλάσσιου διαδρόμου



Κοινή Δήλωση Κυπριακής Δημοκρατίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ηνωμένου Βασιλείου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κατάρ αναφορικά με τις Υπουργικές διαβουλεύσεις για την προώθηση του θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Στις 13 Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος φιλοξένησε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken, τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιο για Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič, τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed bin Abdulaziz bin Saleh Αl-Khulaifi και την Ειδική Συντονίστρια του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανασυγκρότηση της Γάζας Sigrid Kaag σε υπουργική τηλεδιάσκεψη για την προώθηση του σχεδιασμού ανοίγματος του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή αναγκαίας πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει αντικατάστατο των χερσαίων διόδων μέσω Αιγύπτου και Ιορδανίας και σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για την μεγάλη παροχή βοήθειας στη Γάζα. Οι Υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι το άνοιγμα του λιμανιού του Ashdod για την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας θα ήταν μια ευπρόσδεκτη και σημαντική προσθήκη στο διάδρομο.

Οι Υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εμπλοκή τους μέσω της σύγκλησης συνάντησης ανώτερων υπηρεσιακών στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 18ης Μαρτίου, για ενδελεχείς συζητήσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών προσπαθειών στρατιωτικού σχεδιασμού για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας με δυνατότητα παραλαβής σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ανώτεροι υπηρεσιακοί θα έχουν, επίσης, διαβουλεύσεις σχετικά με την προοπτική σύστασης κοινού ταμείου για υποστήριξη του θαλάσσιου διαδρόμου, και μέσω του συντονισμού των συνεισφορών, σε είδος και χρηματοδοτήσεις, για ενίσχυση της βιωσιμότητας του.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι ο θαλάσσιος διάδρομος δύναται —και πρέπει— να είναι μέρος μιας βιώσιμης προσπάθειας αύξησης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διόδων—συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων χερσαίων σημείων διέλευσης και του διαρκούς εναέριου εφοδιασμού, σε στενή συνεργασία με τη Συντονίστρια Sigrid Kaag — η οποία είναι εντεταλμένη με τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την εποπτεία και την επαλήθευση της ροής βοήθειας εντός της Γάζας, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι Υπουργοί τόνισαν την ανάγκη διανοίγματος, από το Ισραήλ, επιπρόσθετων σημείων διέλευσης, ώστε να καταφθάνει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας, αλλά και να χαλαρώσει τους τελωνειακούς περιορισμούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η αυξημένη ροή της ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας.