11 Δεκεμβρίου 2023 - Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ



Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η κατάσταση στο Ισραήλ και στην Μέση Ανατολή καθώς επίσης οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή του Sahel.

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την κατάσταση στη χώρα από τον Υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba. Ο κ. Κόμπος επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και προς την ευρωπαϊκή της προοπτική, στη βάση της προόδου που η ίδια Ουκρανία θα επιδείξει ως προς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Kατά τη συζήτηση για την Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίας φωνής της ΕΕ και ουσιαστικής εμπλοκής της στην περιοχή, και επανέλαβε ότι η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των προσπαθειών για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας με απώτερο στόχο τη συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού, στη βάση λύσης δυο κρατών, για δημιουργία συνθηκών μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας. Τόνισε ότι η Κύπρος ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διάδρομου μέσω Κύπρου.

Σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή Sahel, ο κ. Κόμπος ανέφερε τη στήριξη στον στρατηγικό προσανατολισμό για διατήρηση των συμφερόντων της ΕΕ ο οποίος αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της εργαλειοποίησης των μεταναστών, την υποστήριξη τοπικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση κακόβουλων δρώντων.

Πριν από τις εργασίες του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των Υπουργών ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας κ. Ararat Mirzoyan. O Υπουργός χαιρέτησε την κοινή δήλωση Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι αυτή δύναται να συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Ο κ. Κόμπος χαιρέτησε επίσης τη δέσμευση της Αρμενίας για δημιουργία στενότερων δεσμών με την ΕΕ και ανέδειξε τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ευχαρίστησε δε για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αρμενία, το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τέλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κόμπος συμμετείχε στην ετήσια Συνάντηση των Υπουργών ΕΕ με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

---------------- 

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023