11 Δεκεμβρίου 2023 - O Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Μαλάουι επέδωσε τα διαπιστευτήριά του

Card image cap


O Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Μαλάουι επέδωσε τα διαπιστευτήριά του

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία του Μαλάουι, κ. Αντώνης Μανδρίτης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας κ. Lazarus Chakwera, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2023 στο Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα Lilongwe.

Κατά την τελετή, ο κ. Μανδρίτης μετέφερε προς τον Πρόεδρο τoυ Μαλάουι και τον λαό της χώρας, τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και του λαού της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Chakwera ανταπέδωσε τους χαιρετισμούς, ευχόμενος κάθε καλό προς την ηγεσία και τον λαό της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση που ακολούθησε, επιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Μαλάουι, καθώς και η βούληση για περαιτέρω σύσφιξη και ενδυνάμωσή τους, τόσο σε διμερές όσο και διεθνές επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αναφορά στη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω συνεργασία εντός των διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η Κοινοπολιτεία, με πλήρη προσήλωση στην τήρηση και εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας.

Ο κ. Μανδρίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Chakwera για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της πλευράς μας για εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο Πρόεδρος Chakwera εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Εξέφρασε επίσης, ευγνωμοσύνη για τη συνδρομή της Κύπρου, και δη του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στον αγώνα των αφρικανικών λαών για ανεξαρτησία.

Με την ευκαιρία της παραμονής του στο Μαλάουι, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Υπουργού Εξωτερικών, της Υπουργού Τουρισμού, της Αν. Προέδρου του Κοινοβουλίου, βουλευτές και πρέσβεις χωρών που είναι διαπιστευμένοι στο Μαλάουι.
----------------
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2023