18 Οκτωβρίου 2023 - Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Εστία



Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Εστία

O Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος προέβη σήμερα, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, σε ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τα δεδομένα εφαρμογής του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Εστία, που ενεργοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών έγιναν στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και του Υπαρχηγού του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Λουκά Χατζημιχαήλ.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αναντίλεκτα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, έχουμε καταιγιστικές εξελίξεις. Το βάθος και η ένταση της κρίσης είναι τέτοια που δημιουργούνται κίνδυνοι περιφερειακής επέκτασης και ανάφλεξης. Συνεπώς, ως μέρος της περιοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με τον εξής τρόπο:

Η προσέγγισή μας καθοδηγείται από σταθερές θέσεις αρχών και τα όποια γεγονότα επισυμβαίνουν προσεγγίζονται μέσα από αυτές ακριβώς τις θέσεις αρχών.

Ειδικότερα,

1. Οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς καταδικάζονται απερίφραστα, και είναι βασική αρχή μας ότι η τρομοκρατία και η βαρβαρότητα δεν έχουν ούτε δικαιολογία, ούτε θέση πουθενά.

2. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εντός πάντα των oρίων που θέτουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η δε υπεύθυνη ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, αποτελεί σαφή θέση και της ΕΕ.

3. Η απώλεια τόσων ανθρωπίνων ζωών – αμάχων - από τα χτυπήματα στο νοσοκομείο Αλ Αχλι, είναι απόλυτα καταδικαστέα. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει ρητά την επίθεση κατά ιατρικών εγκαταστάσεων και δομών.

4. Επιπλέον, συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη διπλωματία και τον διάλογο. Αρχικά για αποκλιμάκωση της έντασης, και εν συνέχεια, με μικρά και βαθμιαία βήματα για να ανοίξει σταδιακά ο πολιτικός ορίζοντας για συνολική διευθέτηση στο Μεσανατολικό στη βάση των δύο κρατών. Αυτός πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος, έστω και εάν αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες αφορούν τη μη επέκταση της κρίσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και εγώ, έχουμε καθημερινά επαφές με ομολόγους μας και μεταφέρουμε αυτά ακριβώς τα μηνύματα.

5. Τονίζουμε, επίσης, ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αδρανήσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα συνδράμει στην ανάφλεξη της περιοχής. Αυτή τη θέση υποστηρίξαμε στην ΕΕ, και συνεχώς τονίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα.

6. Η ενεργοποίηση και εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου Εστία αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ασφαλή λιμένα σε περιπτώσεις κρίσης».

Αφού σημείωσε ότι το Σχέδιο Εστία ενεργοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι προηγήθηκαν και ακολούθησαν συντονιστικές συσκέψεις με τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Στη συνέχεια, παρέθεσε κάποια αριθμητικά δεδομένα, τα οποία, όπως επεσήμανε, μεταβάλλονται συνεχώς. Ταυτόχρονα, ο κ. Κόμπος υπογράμμισε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ετοιμότητα για πιθανή ραγδαία αύξηση των αριθμών.

Σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά στοιχεία, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Μέχρι στιγμής, είχαμε συνολικά 15 αφίξεις αεροπορικώς και 3 αφίξεις δια θαλάσσης.

Ο συνολικός αριθμός αφίξεων μέχρι στιγμής, ανέρχεται σε 1083 άτομα και ο συνολικός αριθμός ατόμων που έχουν αναχωρήσει ανέρχεται σε 871.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προσφέρθηκε προσωρινή διαμονή σε 182 άτομα, επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα αυτά αυξάνονται καθημερινά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής είχαμε αφίξεις ατόμων από 37 διαφορετικά κράτη, τα οποία έχουν διακομιστεί μέσω της Κύπρου. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι 14 ξένες αποστολές βρίσκονται στο συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ και συνεργάζονται μαζί με τις κυπριακές αρχές για τη διεκπεραίωση και ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Ο κ. Κόμπος τόνισε, στη συνέχεια, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι αριθμοί αυτοί να είναι πολύ πιο μεγάλοι. Επεσήμανε δε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι ήδη πολύ σημαντικοί, αφού στην περίπτωση του Σουδάν, το σύνολο των ατόμων που είχαν αφιχθεί ήταν 2611.

Καταληκτικά, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία - το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και διάφορες υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτά τα Υπουργεία. Αναμένουμε τις εξελίξεις τις επόμενες ώρες και ημέρες, και προσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας ανάλογα με το πώς τα δεδομένα μεταβάλλονται ανά πάσα στιγμή».

Παίρνοντας, στη συνέχεια, το λόγο ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται ευθυγραμμισμένο με τις πρόνοιες του Σχεδίου Εστία και, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, πράττει το καλύτερο δυνατό, διευκολύνοντας τους ξένους υπηκόους που διαφεύγουν από την περιοχή.

«Θα συνεχίσουμε, έχοντας πάντα κατά νου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι αριθμοί να αυξηθούν και γι’αυτό το λόγο λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις, αναλύοντας καθημερινά το περιβάλλον προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε μεγαλύτερους αριθμούς», κατέληξε.

-------------------

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023