26 Σεπτεμβρίου 2023 - Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ επέδωσε τα διαπιστευτήρια του



Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ επέδωσε τα διαπιστευτήρια του

Ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κ. Ευάγγελος Σάββα, επέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Joseph R. Biden, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο κ. Πρέσβης μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και εξήρε το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου–ΗΠΑ, όπως έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε τομείς όπως αυτοί της ασφάλειας και άμυνας, της ενέργειας, της τεχνολογίας και των επιστημών, της πολιτιστικής κληρονομίας, καθώς και σε επίπεδο της κοινωνίας των πολίτων. Επεσήμανε επιπρόσθετα, ότι η διμερής συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ προάγει ευρύτερα τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σάββα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Biden, τόσο για την στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας από τις ΗΠΑ, όσο και για την προσήλωσή τους στο συμφωνημένο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, ως προνοείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, για περαιτέρω ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου–ΗΠΑ, με στόχο την εμπέδωση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Στην γραπτή αντιφώνησή του, ο Προέδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως ιστορική την πρόοδο που παρατηρείται στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας μνεία στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με την Κύπρο. Παράλληλα, σημείωσε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, το γεγονός, ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να εκμεταλλευτούν από κοινού τις ευκαιρίες που αναδύονται για στενή συνεργασία επί σειράς θεμάτων.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Biden επαναβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ στον στόχο εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου.
----------------------------
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023