22 Σεπτεμβρίου 2023 - Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κράτος του Ισραήλ επέδωσε τα διαπιστευτήριά του



Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κράτος του Ισραήλ επέδωσε τα διαπιστευτήριά του

Ο νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κράτος του Ισραήλ, κ. Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της χώρας, κ. Isaac Herzog, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Προεδρική Κατοικία στα Ιεροσόλυμα.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο Πρέσβης διαβίβασε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ, και μετέφερε τη βούληση της Kυπριακής Kυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών συνεργασίων, όπως η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Κύπρο και στις προοπτικές επέκτασης της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Κορνηλίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Herzog για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στήριξης από τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ ανταπέδωσε τους θερμούς χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, η οποία αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή. Αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή αύξηση του τουριστικού ρεύματος και των επενδύσεων Ισραηλινών στην Κύπρο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τις προοπτικές επέκτασής της.

Μνημόνευσε εξάλλου την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2022 και εξέφρασε την ευχή για πρόοδο στο Κυπριακό. Διαβεβαίωσε, τέλος, τον Πρέσβη ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη, τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησής του, κατά την επιτέλεση της αποστολής του στο Ισραήλ.

-------------

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023