21 Σεπτεμβρίου 2023 - Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ αναφορικά με την 4η Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας



Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ αναφορικά με την 4η Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών (σε σύνθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του Συμβουλίου της Ευρώπης για διατήρηση της διαδικασίας επιτήρησης στην εφαρμογή της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας (πτυχή περιουσιακού εκτοπισμένων). Το αποτέλεσμα είναι προϊόν έντονης διπλωματικής προσπάθειας, πάντα σε αγαστή συνεργασία και συντονισμό με την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. 

Τα ευρήματα του Δικαστηρίου σε σχέση με τις παραβιάσεις εξακολουθούν να υφίστανται και ως εκ τούτου, η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του καθίσταται επιβεβλημένη. Η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου.

Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, την οποία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέστησε ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την αποστέρηση των περιουσίων των Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων, καλώντας την, μεταξύ άλλων, όπως τερματίσει την παράνομη χρήση και εκμετάλλευση αυτών των περιουσιών.

Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να κλείσει αυτή η πτυχή.

Η Επιτροπή Υπουργών με αυτήν της την απόφαση ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενη το σύστημα αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η απόφαση για συνέχιση της επιτήρησης σηματοδοτεί τη βούληση της Επιτροπής Υπουργών να επιμείνει στην πιστή εφαρμογή από την Τουρκία της απόφασης του Δικαστηρίου και στην αποκατάσταση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων. 

------------- 

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023