13 Σεπτεμβρίου 2023 - Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Συνάντηση των MED9 στη Μάλτα

Card image cap


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Συνάντηση των MED9 στη Μάλτα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των MED 9 (Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κροατία), που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Σεπτεμβρίου 2023, στη Μάλτα.

Κατά την Υπουργική Σύνοδο, η οποία προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής των Med9 που θα λάβει χώρα στο τέλος του μηνός, ανταλλαγησαν απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας, την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, και τη μελλοντική δομή και στόχους της ομάδας των Med9.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο διάλογος και ο συντονισμός των μεσογειακών κρατών μελων της ΕΕ για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην ευρωπαϊκή ατζέντα, έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία με τους εταίρους στη Νότια Γειτονία, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και προόδου στην Μεσόγειο. Αναφερόμενος στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στο Μαρόκο, τη Λιβύη, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Ισπανία τόνισε ότι αυτές αποτελούν μία επιπλέον ένδειξη των σοβαρών περιφερειακών προκλήσεων, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Κόμπος είχε διμερή συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του, κ. Ian Borg.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει σήμερα το βράδυ στην Κύπρο.

-----------------

13 Σεπτεμβρίου 2023