30 Αυγούστου 2023- Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Τολέδο για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Card image cap


Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Τολέδο για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, μεταβαίνει στο Τολέδο όπου θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο (30-31 Αυγούστου) στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich). Την συνάντηση φιλοξενεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, κ. Jones Manuel Albares Bueno, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο (01/07/2023- 31/12/2023).

Τους Υπουργούς Εξωτερικών θα απασχολήσουν οι τελευταίες εξελιξεις στην Ουκρανία. Ειδικότερα, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και θα διεξάγουν συζήτηση επί της προσέγγισης του Ουκρανού Προέδρου Zelensky όσον αφορά το σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν επίσης, στρατηγική συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ, με επίκεντρο την επιδείνωση της κατάστασης στον Νίγηρα, εξετάζοντας την συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ όσον αφορά τον τομέα ασφαλείας, αλλά και για ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα προβεί σε ενημέρωση των ομολόγων του σε σχέση με την παραβίαση του στάτους κβο εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας, καθώς και για τις οργανωμένες απειλές και βιαιοπραγίες κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών του Gymnich, ο κ. Κόμπος θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του.

-------
30 Αυγούστου 2023