03 Αυγούστου 2023 - Παράνομη μετάβαση βουλευτή ΗΠΑ στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου "αεροδρομίου" της ΤύμπουΠαράνομη μετάβαση βουλευτή ΗΠΑ στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου "αεροδρομίου" της Τύμπου

Η παράνομη μετάβαση του Αμερικανού βουλευτή Pete Sessions στα κατεχόμενα καταδικάζεται ως αυτό που είναι: παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέκκλιση από την επίσημη θέση των ΗΠΑ.  

Σαφέστατα, η εν λόγω παράνομη μετάβαση αποτελεί συνειδητή επιλογή του ιδίου του βουλευτή, η οποία αντιβαίνει τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς όπως η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Στην περίπτωση του κου Sessions, σε αντίθεση με άλλες, η αποτροπή δεν κατέστη δυνατή λόγω ακριβώς του ιστορικού των σχέσεών του με την Τουρκία. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και για αυτό το θέμα, έχοντας ως πυξίδα τη διαχρονικά αγαστή τους συνεργασία η οποία εδράζεται, μεταξύ άλλων, και στην επίσημη θέση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η οποία παραμένει αμετάβλητη και συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

----------------- 

03 Αυγούστου 2023