11 Μαΐου 2023 - Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στη Στοκχόλμη για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και την Υπουργική Σύνοδο για τον Ινδο-Ειρηνικό

Card image cap


Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στη Στοκχόλμη για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και την Υπουργική Σύνοδο για τον Ινδο-Ειρηνικό

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου στη Στοκχόλμη, όπου αύριο Παρασκευή 12 Μαΐου, θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich).  Τη συνάντηση φιλοξενεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Tobias Billström, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο (1/1/2023-30/6/2023).

Το Gymnich θα αρχίσει με γεύμα εργασίας και αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.  Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν μια στρατηγική συζήτηση για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επί του ζητήματος, το οποίο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα διεξάγουν στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ–Κίνας, όπως αυτές διαμορφώνονται εντός του γενικότερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Το Σάββατο 13 Μαΐου, θα λάβει χώρα η Υπουργική Σύνοδος για τον Ινδο-Ειρηνικό, η οποία συνδιοργανώνεται από τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Josep Borrell.  Στη σύνοδο θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ και χωρών της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς και επικεφαλής περιφερειακών οργανισμών. Κατά τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τρεις ξεχωριστές θεματικές ενότητες.  Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συζήτηση, με θεματική τις προκλήσεις ασφαλείας στον Ινδο-Ειρηνικό. 

Στο περιθώριο των εργασιών του Gymnich και της Υπουργικής Συνόδου για τον Ινδο-Ειρηνικό, ο Δρ Κόμπος θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του, καθώς και χωριστές συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών χωρών της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. 

----------------

11 Μαΐου 2023