06 Μαΐου 2023 - Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου "Εστία"

Card image cap


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου "Εστία"

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς όλες τις κρατικές Υπηρεσίες των συναρμοδίων Υπουργείων που συνεργάστηκαν αρμονικά όλες αυτές τις ημέρες για την επιτυχή ολοκλήρωση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ενεργοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2023 για την υποβοήθηση της εκκένωσης αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν.

Ειδικότερα, η συνεχής δραστηριοποίηση των στελεχών του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στην Λάρνακα, αλλά και η συμβολή τους στην φιλοξενία των εκατοντάδων αμάχων στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝ Λάρνακας, μέχρι την αναχώρησή τους από την Κύπρο, υπήρξε καθοριστική στην ομαλή διεξαγωγή της όλης επιχείρησης. Στον τομέα της φιλοξενίας, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε για την συμβολή τους και τις σχετικές υπηρεσίες του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το οποίο στηρίζει το Κέντρο μέσω του προϋπολογισμού του, συνέβαλε στη ομαλή διαχείριση της άφιξης και αναχώρησης των πολιτών, με παράλληλη συνδρομή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Τμήματος Τελωνείων (ΥΠΟΙΚ), της Υπηρεσίας Ασύλου, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, καθώς και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΥΠΕΣ). Συνεχής ήταν η ενεργοποίηση της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που διασφάλισαν την ασφαλή και ομαλή ροή της όλης διαδικασίας, σε συνεργασία με την διαχειρίστρια εταιρία Hermes του αεροδρομίου Λάρνακας.

Συνεχής ήταν και η παρουσία στελεχών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και των Υπηρεσιών Υγείας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ. Τα στελέχη της Γενικής Διοίκησης Πολιτικής Άμυνας Κύπρου συντόνιζαν, μαζί με τους εθελοντές της, και τους εθελοντές του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτήθηκε για την φιλοξενία των αμάχων κατά την παραμονή τους στην Κύπρο.

Ευχαριστούμε όλα τα στελέχη και εθελοντές των Υπουργείων, Υπηρεσιών και Οργανισμών που εργάστηκαν άοκνα και με αυταπάρνηση τις τελευταίες έντεκα ημέρες, ημέρα και νύχτα, ώστε οι επιχειρήσεις εκκένωσης να γίνουν εγκαίρως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

06 Μαΐου 2023