25 Απριλίου 2023 - Επίδοση Διαπιστευτηρίων του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα ΖηλανδίαΕπίδοση Διαπιστευτηρίων του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Ζηλανδία

Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Ζηλανδία, κ. Αντώνης Σαμμούτης, επέδωσε στις 18 Απριλίου 2023 τα διαπιστευτήριά του στην εκτελούσα χρέη Γενικού Κυβερνήτη, Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κα Helen Winkelmann.

Κατά την τελετή επίδοσης διαπιστευτηρίων, ο Ύπατος Αρμοστής διαβίβασε τους προσωπικούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κου Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τη Γενική Κυβερνήτη και το λαό της Νέας Ζηλανδίας.

Ο κ. Σαμμούτης εξήρε τις άριστες σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Νέας Ζηλανδίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του, για την προηγούμενη συνεισφορά της χώρας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και για τη διαχρονική στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό και στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άρση του αδιεξόδου.

Η κα Winkelmann ζήτησε από τον Ύπατο Αρμοστή να διαβιβάσει και τους δικούς της χαιρετισμούς, όπως και τα συγχαρητήριά της προς το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση της χώρας της υπέρ της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Εξέφρασε επίσης, εκτίμηση για τη συνεχή στήριξη της Κύπρου στις σχέσεις της Νέας Ζηλανδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας ειδική αναφορά στη στήριξη της Κύπρου για τη συνομολόγηση Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου, που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε ισχύ. Τέλος, η κα Winkelmann αναφέρθηκε στην παρουσία της μικρής αλλά πολύ δραστήριας, κυπριακής παροικίας στη χώρα.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Ζηλανδία, ο νέος Ύπατος Αρμοστής είχε την ευκαιρία να συνεορτάσει με την κυπριακή κοινότητα την Hμέρα του Πάσχα και να συναντηθεί με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας, κο Μύρωνα, τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου, κο Κύπρο Κοτζίκα, τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος, κο Γιώργο Νεονάκη και τον Πρόεδρο της κυπριακής κοινότητας, κο Ανδρόνικο Οικονόμου.

----------------
25 Απριλίου 2023