20 Φεβρουαρίου 2023 - Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ



Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και η αξιολόγηση της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ. Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, κ. Nicu Popescu με βασική θεματική τις επιπτώσεις που είχε στην Μολδαβία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν με συζήτηση για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν καθώς και τις πολιτικές της ΕΕ στους τομείς της Κλιματικής και Ενεργειακής Διπλωματίας.

Κατά την έναρξη του Συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία. Σε παρέμβασή του, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αριθμός Τουρκοκυπρίων έχει χάσει την ζωή του στα συντρίμμια ξενοδοχείου στην Τουρκία. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες στήριξης που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία με την αποστολή ομάδας διάσωσης στην Τουρκία για υποβοήθηση των σωστικών συνεργειών, καθώς και την παροχή μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής βοήθειας σε Συρία και Τουρκία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Josep Borrell, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια των συμπατριωτών μας, εξαίροντας παράλληλα τη συμβολή και την συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ουκρανία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης της στήριξης προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι η προσέγγισή μας στο θέμα στηρίζεται σε βασικές αρχές δικαίου, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες για διασφάλιση λογοδοσίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ. Ενόψει της υιοθέτησης της 10ης δέσμης κυρώσεων, επανέλαβε τη σημασία ενός αποτελεσματικού πλαισίου κυρώσεων, το οποίο θα αποθαρρύνει πρακτικές παράκαμψής τους από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία.