20 Ιανουαρίου 2023 - Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών, θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και η αξιολόγηση της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ. Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης κ. Mohammad Shtayyeh για τις σχέσεις ΕΕ-Παλαιστίνης καθώς και για επιμέρους πτυχές της Ειρηνευτικής Διαδικασίας της Μέσης Ανατολής (ΕΔΜΑ).

Επίσης, τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ θα απασχολήσει η κατάσταση ασφαλείας και η έξαρση της τρομοκρατίας στην περιοχή του Sahel και τα παράκτια κράτη της Δυτικής Αφρικής.

Υπό το λήμμα τρεχουσών υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Josep Borrell, θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στο Ιράν και την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, την καταπίεση των γυναικών στο Αφγανιστάν και την κατάσταση στην Αρμενία.

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες ο κ. Κασουλίδης θα έχει σύντομες διμερείς επαφές και συναντήσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου.