9 Ιανουαρίου 2023 - Δηλώσεις του Υπ. Εξ. κ. Ιωάννη Κασουλίδη κατά την επίσκεψη του στη Γερμανία μετά από πρόσκληση της Υπ. Εξ., κας Annalena Baerbock



Κυρία Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστώ αγαπητή μου Αναλένα για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Βερολίνο, τη θερμή φιλοξενία και την εξαιρετικά χρήσιμη μεταξύ μας ανταλλαγή.

Η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του ΠτΔ στο Βερολίνο και τις επαφές που είχε  με τον Πρόεδρο και Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Γερμανίας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουν οι δύο χώρες στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και του μεταξύ μας πολιτικού διαλόγου.

Σε αυτή ακριβώς την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, σε μια περίοδο όπου κλονίζονται τα θεμέλια των διεθνών σχέσεων και του αξιακού συστήματος, είναι απαραίτητος ο στοχευμένος και ουσιαστικός διάλογος σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στις διμερείς σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, Κύπρος και Γερμανία έχουν προσφάτως υπογράψει το πρώτο πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Συζητήσαμε επίσης τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού εντός της ΕΕ, και ιδιαίτερα στη διαδικασία διαμόρφωσης ευρωπαϊκών αποφάσεων. 

Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής, αξιολογώντας την συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ, αλλά και τις επιπλοκές που δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς της ενεργειακής τροφοδότησης και της επισιτιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβα την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της ΕΕ, αλλά και τη σημασία συνέχισης της στήριξής μας στην Ανεξαρτησία, την Κυριαρχία και Εδαφική Ακεραιότητα όλων ανεξαιρέτως των κρατών.

Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό, ευχαρίστησα για την εποικοδομητική προσέγγιση της Γερμανίας στις προσπάθειες εξεύρεσης ευρωπαϊκών λύσεων, αλλά και για τη διμερή μας συνεργασία και τη βοήθεια που παρέχεται στην Κύπρο μέσω της EASO.

Θα ήθελα τώρα να στραφώ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε έτσι ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Η δημιουργία συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ήταν και παραμένει η απόλυτη πολιτική μας πολιτική προτεραιότητα.

Ενημέρωσα την Υπουργό Baerbock για τις προσπάθειες που καταβάλαμε για επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και για την ανάγκη μιας νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ ΟΗΕ.

Δυστυχώς, όλες οι προσπάθειες εμποδίζονται από την Τουρκία και την ηγεσία των ΤΚ, οι οποίοι έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα και την εξασφάλιση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Ενημέρωσα επίσης για τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της ΚΔ στα Βαρώσια και στη νεκρή ζώνη, που αποσκοπούν στην προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Ευχαρίστησα προσωπικά την Υπουργό Baerbock για την υποστήριξη της Γερμανίας στον στόχο για επανένωση της Κύπρου καθώς και τις προσπάθειες για αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, αγαπητή συνάδελφε για αυτή την πολύ γόνιμη συνάντηση, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας βούληση να προωθήσουμε περαιτέρω τη φιλία και συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας.

Εύχομαι κάθε καλό για το νέο έτος, με υγεία, ασφάλεια και ευημερία για όλο τον κόσμο.