28 Δεκεμβρίου 2022 - Δελτίο Τύπου αναφορικά με την επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar



Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ. Subrahmanyam Jaishankar, πραγματοποιεί αύριο, 29 Δεκεμβρίου, επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις σε μορφή γεύματος εργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις 15:00.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο υπουργών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ινδίας και η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, οι σχέσεις ΕΕ - Ινδίας, η προοπτική συμμετοχής της Ινδίας σε ένα περιφερειακό μηχανισμό με χώρες της περιοχής, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, καθώς και τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με το πέρας του γεύματος εργασίας οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και την ένταξη της Κύπρου στην Παγκόσμια Συμμαχία Ηλιακής Ενέργειας. O Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής θα υπογράψει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Δήλωση Προθέσεων για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη Συμφωνίας αναφορικά με τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Στις 30 Δεκεμβρίου, οι δύο Υπουργοί θα προσφωνήσουν τις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ Κύπρου – Ινδίας που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στην παρουσία εκπροσώπων των επιχειρηματικών συνδέσμων Κύπρου και Ινδίας.

Κατά την παρουσία του στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, κα Αννίτα Δημητρίου.