9 Δεκεμβρίου 2022 - Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και στη Διάσκεψη «Standing with the Ukrainian people»



Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα.

Του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών αναφορικά με το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί η ετήσια Υπουργική Συνάντηση Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με την συμμετοχή της Ουκρανίας, Μολδαβίας, Γεωργίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εξωτερικών, θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής και η αξιολόγηση της συντονισμένης αντίδρασης της ΕΕ. Επίσης τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ θα απασχολήσει η εσωτερική κατάσταση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν.

Υπό το λήμμα τρεχουσών υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Josep Borrell, θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στη Νότια Γειτονία, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης που θα γίνει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη στήριξη της ΕΕ στη Μολδαβία.

Στο περιθώριο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει σύντομες διμερείς επαφές με ομολόγους του.

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στο Παρίσι για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης υψηλού επίπεδου με τίτλο «Standing with the Ukrainian people» που θα διεξαχθεί την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου. Τη διάσκεψη συνδιοργανώνουν o Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Volodymyr Zelensky.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης, 14 Δεκεμβρίου.