10 Ιουνίου 2022 - Ο νέος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Άγιο Μαρίνο, με έδρα τη Ρώμη, κ. Γιώργος Χριστοφίδης, επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του



Ο νέος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Άγιο Μαρίνο, με έδρα τη Ρώμη, κ. Γιώργος Χριστοφίδης, επέδωσε, στις 9 Ιουνίου 2022, τα Διαπιστευτήριά του στους δύο Συγκυβερνήτες της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, κ.κ. Oscar Mina και Paolo Rondelli, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Palazzo Pubblico, επίσημη έδρα των Συγκυβερνητών του Αγίου Μαρίνου.

Προσφωνώντας τον Πρέσβυ, στο πλαίσιο της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Υπουργός Εξωτερικών του Αγίου Μαρίνου, κ. Luca Beccari, εξήρε τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Αγίου Μαρίνου αναφέροντας ότι το αίσθημα εγγύτητας μεταξύ των δύο χωρών οφείλεται στις αξίες και αρχές που μοιράζονται για πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Προσέθεσε δε, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο σεβασμός του Αγίου Μαρίνου στις θεμελιώδεις αυτές αρχές και αξίες αντανακλάται ιστορικά στη θέση που λαμβάνει σε διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει, με ιδιαίτερη έμφαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ σήμερα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός υπό το φως των νέων απειλών κατά της ευρωπαϊκής σταθερότητας.

Από πλευράς του, και επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρέσβυς κ. Χριστοφίδης διαβίβασε καταρχάς στους Συγκυβερνήτες τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κου Νίκου Αναστασιάδη, για πρόοδο και ευημερία της χώρας και του λαού του Αγίου Μαρίνου. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Πρέσβυς υπογράμμισε τους ιστορικά φιλικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αγίου Μαρίνου, οι οποίοι βασίζονται στην κοινή τους προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, ανεξαρτήτως μεγέθους. Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης για τη διαχρονική στήριξη που προσφέρει ο Άγιος Μαρίνος στις προσπάθειες της πλευράς μας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Ευχαρίστησε επίσης θερμά για την στήριξη και αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο Άγιος Μαρίνος στις προσπάθειές μας για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, ειδικά στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αναφερόμενος επιπλέον στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημέρωσε για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το έδαφος της Κύπρου, με έμφαση στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Διαβεβαίωσε, τέλος, για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια προς τον Άγιο Μαρίνο, στο πλαίσιο της διαδικασίας εμβάθυνσης των σχέσεών του με την ΕΕ.

Πνευματικά Δικαιώματα Φωτογραφιών: Foto MW, Sede di San Marino, fotomw@omniway.sm Via Cella Bella, 37 A4 47890 San Marino RSM