26 Μαΐου 2022 -  Δελτίο Τύπου αναφορικά με την ολοκλήρωση των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο



Δελτίο Τύπου αναφορικά με την ολοκλήρωση της επίσκεψης εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο

 

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου, οι συναντήσεις και επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Κάιρο, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο.

Κατά την τριήμερη παραμονή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κ. SamehShoukry, ενώ ακολούθως οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες στην παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου – Αιγύπτου. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και η εξέταση πρακτικών τρόπων εμβάθυνσής τους σε ένα ευρώ φάσμα τομέων περιλαμβανομένων της οικονομίας, του τουρισμού και της ενέργειας, οι τριμερείς μηχανισμοί συνεργασίας, το Κυπριακό, θέματα ενέργειας, οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου καθώς και άλλα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μέσα από ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο επιβεβαιώθηκαν οι στρατηγικές σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου καθώς και ο ρόλος που αμφότερες μπορούν να διαδραματίσουν για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στη γεωγραφική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε το ρόλο της Αιγύπτου στη διαχείριση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη ενδυνάμωσης των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου. Επιπρόσθετα, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας, υπό το φως και των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρόμων. Προς τούτο, επιβεβαιώθηκε η σημασία και προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου ως κόμβος παροχής και μεταφοράς ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου.

Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, περιλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για δημιουργία κινητικότητας και επανάκτησης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, ενημέρωσε για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες σε μέρος του παραλιακού μετώπου της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων.

Κατά την παραμονή του στο Κάιρο, ο κ. Κασουλίδης έγινε δεκτός από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, κ. Ahmed Aboul Gheit, ενώ συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’. Τέλος, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κάιρο, κ. Όμηρος Μαυρομμάτης, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Αιγύπτου, καθώς και άλλων διπλωματικών παραγόντων. Ο κ. Κασουλίδης παραχώρησε επίσης συνέντευξη σε εκπροσώπους τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο απόψε το βράδυ.