20 Μαΐου 2022 - Ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κύπριακής Δημοκρατίας στην Μάλτα, με έδρα τη Ρώμη, κ. Γιώργος Χριστοφίδης, επέδωσε τα Διαπιστευτήριά του



Ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μάλτα, με έδρα τη Ρώμη, κ. Γιώργος Χριστοφίδης, επέδωσε, στις 19 Μαΐου 2022, τα Διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Μάλτας, Δρ. George Vella, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Sant’ Anton Palace, επίσημη κατοικία του Προέδρου της Μάλτας.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ύπατος Αρμοστής διαβίβασε, καταρχάς, προς τον Πρόεδρο της Μάλτας, τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κου Νίκου Αναστασιάδη, για πρόοδο και ευημερία της Μάλτας και του λαού της.

Ο Ύπατος Αρμοστής είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τους στενούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Μάλτας, και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στην οποία έχει οδηγήσει η συμμετοχή των στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα κοινά τους χαρακτηριστικά ως νησιωτικά κράτη της Μεσογείου. Διαβεβαίωσε δε για την πρόθεσή του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και ενδυνάμωση του ήδη στενού συντονισμού για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Χριστοφίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Μάλτας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, περιλαμβανομένων των προτάσεων της πλευράς μας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το έδαφος της Κύπρου, με έμφαση στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Ο Πρόεδρος Vella, υπογράμμισε με τη σειρά του, τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Μάλτας και Κύπρου και ανταπέδωσε τις θερμές ευχές προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε επίσης την προσήλωση και υποστήριξη της Μάλτας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.