14 Δεκ. 2021 - ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδης: "Οι διμερείς, τριμερείς & περιφερειακές σχέσεις με την Αίγυπτο ενισχύονται συνεχώς, προς όφελος των λαών μας & ολόκληρης της περιοχής"



Δήλωση στον Τύπο του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά από τις διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Sameh Shoukry

Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2021

 


Καλό απόγευμα.

Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω στην Κύπρο τον αγαπητό μου συνάδελφο και φίλο Sameh. Όπως ήδη γνωρίζετε, διατηρούμε τακτική επαφή και επικοινωνία με τον Sameh, και η επίσκεψή του εδώ σήμερα – λιγότερο από ένα μήνα μετά την τελευταία μας συνάντηση στην Αθήνα – αποτελεί μέρος του ανοιχτού και τακτικού συντονισμού μας για πληθώρα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Οι σημερινές συζητήσεις παρείχαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να διεξαχθεί μια σε βάθος συζήτηση για τις διμερείς, τριμερείς και περιφερειακές μας σχέσεις με την Αίγυπτο, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς, προς όφελος των λαών μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Εξετάσαμε όλο το φάσμα της συνεργασίας μας και ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τα επόμενα βήματα που έχουμε μπροστά μας, στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον, καθώς και συνθήκες ευημερίας, για τις επόμενες γενιές.

Ως θα ανέμενε κανείς, μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας αφιερώθηκε στους διμερείς μας δεσμούς, οι οποίοι με χαρά διαπιστώνω ότι βρίσκονται τώρα στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάσαμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με βάση τα όσα είχαμε συμφωνήσει κατά την 1η Διακυβερνητική Συνάντηση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, εξετάσαμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες Αρχές μας, εφαρμόζοντας τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στη 2η Διακυβερνητική Συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του επόμενου έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μόλις υπογράψαμε με τον Sameh το πρώτο από μια σειρά διμερών κειμένων που έχουμε στα σκαριά, ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ της πρόσφατα συσταθείσας Διπλωματικής Ακαδημίας Κύπρου και του Ινστιτούτου Διπλωματικών Σπουδών της Αιγύπτου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο τέτοιο Μνημόνιο που υπογράφουμε με χώρα της περιοχής μας και είμαι πεπεισμένος θα αποφέρει πολλά οφέλη και για τις δύο πλευρές η συνεργασία που θα προκύψει, φέρνοντας τα Υπουργεία Εξωτερικών και οι διπλωμάτες μας ακόμη πιο κοντά τα επόμενα χρόνια.

Μαζί με τον Sameh και τους συνεργάτες μας, κάναμε επίσης σήμερα τον απολογισμό των πρόσφατων Τριμερών και Τετραμερών συναντήσεών μας στην Αθήνα, με την Ελλάδα και τη Γαλλία. Σημειώσαμε με ικανοποίηση τον στρατηγικό χαρακτήρα που προσλαμβάνουν αυτοί οι σχηματισμοί – πάντα στη βάση μιας θετικής προσεγγισης – καθώς και την προστιθέμενη αξία τους στις κοινές μας προσπάθειες και φιλοδοξίες για την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Αναγνωρίζοντας τις μεγάλες δυνατότητές τους, διερευνήσαμε περαιτέρω και συζητήσαμε πιθανά επόμενα βήματα στην πορεία της βελτίωσής τους.

Επιπλέον, ανταλλάξαμε απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για την κατάσταση στη Λιβύη ενόψει των προγραμματισμένων, επικείμενων εκλογών και φυσικά για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά μου, τόνισα τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με την ολοένα και πιο αναθεωρητική και αποσταθεροποιητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως αυτή εκδηλώνεται σε διάφορες εστίες έντασης σε ολόκληρη την περιοχή.

Όσον αφορά το Αιθιοπικό φράγμα, είχα την ευκαιρία να ανανεώσω την υποστήριξη της Κύπρου για την επίτευξη μιας έγκαιρης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης που θα προηγηθεί μιας τρίτης πλήρωσής του. Σε αυτό το θέμα, συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες της Αιγύπτου που πηγάζουν από την υπαρξιακή φύση του προβλήματος, καθώς τα νερά του Νείλου ήταν πάντα ζωτικής σημασίας για τις χώρες της περιοχής. Ως Κράτος Μελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα ότι η ΕΕ έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας για το φράγμα.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία με τον Sameh να ανταλλάξουμε απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου. Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή από διάφορες απόψεις, προβλέψιμος και αξιόπιστος, και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά την ενίσχυση των δεσμών και των σχέσεών της με την Ευρώπη.

Ως το πλησιέστερο Κράτος Μέλος της ΕΕ στην περιοχή, γεωγραφικά, φιλοδοξούμε η Κύπρος να συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα με την ΕΕ, όχι μόνο για την Αίγυπτο αλλά για ολόκληρη την περιοχή, υποστηρίζοντας με συνέπεια τη σημασία της περιοχής από την οπτική των Βρυξελλών . Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη της ΕΕ να είναι παρούσα, δεσμευμένη και ενεργή σε αυτό το μέρος του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στο τέλος της ημέρας στη γειτονιά της ίδιας της ΕΕ και έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

Από την πλευρά μου, είχα επίσης την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον Sameh για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό. Εξέφρασα την απογοήτευσή μας για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διεθνείς προσπάθειες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα επανενώσει το νησί στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, όπως αυτό ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του  ΣΑ ΟΗΕ, και σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Την ίδια ώρα, επιβεβαίωσα την ετοιμότητα και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η σταθερή υποστήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειές μας, σε διεθνή και περιφερειακά φόρουμ, είναι ζωτικής σημασίας και εκτιμάται ιδιαίτερα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Κύπρος και η Αίγυπτος μοιράζονται την αντίληψη ότι η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει. Στο χέρι μας, λοιπόν, των χωρών της περιοχής, είναι να μετατρέψουμε τη γεωγραφία μας σε ευλογία. Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα κουραστούμε ποτέ να εργαστούμε προς αυτόν τον στόχο, μαζί με όλες τις ομονούσες χώρες της περιοχής.

Για άλλη μια φορά, αγαπητέ μου Sameh, ένα πολύ σε καλωσορίζω θερμά στην Κύπρο.

 

 

_____________

Φωτογραφίες ©ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαΐδης