16 Νοε. 2021 - ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης μετά τις συνομιλίες με ΥΠΕΞ Ελλάδας Ν. Δένδια: Καθημερινός ο συντονισμός, κοινές οι επιδιώξεις Λευκωσίας - Αθηνών



Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά τις επαφές του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκο Δένδια

Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2021

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον φίλτατο Νίκο και τους συνεργάτες του στην Κύπρο. Τις τελευταίες μέρες ήμασταν μαζί στο Παρίσι στη Σύνοδο για την Λιβύη (συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό), στα ΗΑΕ μετά από πρόσκληση του κοινού μας φίλου, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στην Κύπρο και την Παρασκευή θα βρεθούμε στην Αθήνα στο πλαίσιο της κοινής μας συνάντησης με δύο σημαντικούς εταίρους, την Γαλλία και την Αίγυπτο. 

Αντιλαμβάνεστε ότι ο συντονισμός είναι καθημερινός, οι επιδιώξεις είναι κοινές και οι δράσεις μας τόσο ως Κράτη της περιοχής όσο και ως ΚΜ της ΕΕ, ταυτίζονται και είναι στοχοπροσηλωμένες. Στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος, εργαζόμαστε με άλλα ομονοούντα Κράτη της ευρύτερης περιοχής για να επικρατήσουν συνθήκες Ασφάλειας, Συνεργασίας και Σταθερότητας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι η προσπάθειά μας αυτή είναι συλλογική και τυγχάνει αναγνώρισης όχι μόνο από Κράτη της περιοχής αλλά και από διεθνείς δρώντες που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε, ως τα ΚΜ της ΕΕ στην περιοχή, για να αναδείξουμε και την ανάγκη ενεργότερης και πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στην περιοχή.

Φίλες και Φίλοι,

Το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί πάντοτε το κύριο θέμα συζήτησης μας. Εργαζόμαστε από κοινού, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των 27 ΚΜ, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκτείνεται, γενικότερα, πολυεπίπεδα στην περιοχή και όχι μόνο, αναπόφευκτα προκαλεί απογοήτευση και έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά η προσπάθεια μας δεν τερματίζεται. 

Αντιθέτως, οι ενέργειές μας εντείνονται και ενισχύονται. Τα δεδομένα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν είναι εύκολα, αλλά επαναλαμβάνω ότι, αξιοποιώντας όλα τα μέσα στην διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες.

Φίλε Νίκο, σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο, και θα ήθελα δημόσια να σε ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία και τον μεταξύ μας συντονισμό.

 

 

________________

Φωτογραφίες ©ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης